Garfield – razlika između verzija

Obrisana 4 bajta ,  prije 11 godina
m
razne ispravke
m (r2.6.5) (robot Dodaje: bar:Garfield)
m (razne ispravke)
 
== Povijest stripa ==
 
Strip se pojavio [[19. lipnja]] [[1978.]] Taj se dan smatra službenim Garfieldovim rođendanom (svakog 19.6. Garfield slavi rođendan u stripu). Otada izlazi svakodnevno u novinama širom svijeta. Stripovi gotovo uvijek imaju tri slike s iznimkom nedjeljnih. Sada su u boji premda se neki još uvijek izdaju crno-bijeli. Strip je trenutačno u Guinessovoj knjizi rekorda kao najčitaniji strip na svijetu (od [[2006.]] se nalazi u preko 2.570 [[novine|novina]] i listova).
 
 
Garfield je izlazio u magazinu od [[1998.]] u izdanju Bookglobea iz [[Zagreb]]a sve do posebnog ljetnog izdanja nakon broja 40. Tada su novi brojevi prestali izlaziti, a stari se počeli ponovno prodavati od prvog. Garfield je također bio u "Garfieldovom zabavniku", ali je i on prestao izlaziti nakon pet brojeva. Garfield i Superljubimci, [[roman]] u nastavcima je imao samo jedan broj. Garfield ima i knjige (stari stripovi u svescima), do sada preko 20.
 
 
== Likovi ==
 
[[Garfield (lik)|Garfield]] - debeli narančasti mačak. Lijen je i sebičan. Obično se dosađuje, jede ili spava. Živi s vlasnikom Jonom i psom [[Odie]]m. Omiljeno jelo su mu lazanje. Voli čačkati zube Jonovom paprati nakon jela, na što Jon pobijesni. Također jako voli svog [[pliš]]anog medvjedića Pucka. Mrzi ponedjeljke zbog njegove neprestane loše sreće (na taj dan). Ima curu [[Arlene]] koju nikad ne uspijeva impresionirati. Mrzi pauke, iako zna pričati s njima. Priča i s: mačkama, miševima, štakorima, psima, ljudima, drvećem, vjevericama, ribama, biljkama, hranom (najčešće iz hladnjaka), mravima, pticama i klupkom vune. Rođen je u kuhinji Mama Leoninog [[Italija|talijanskog]] restorana. U crtanom filmu: "Garfield ide u [[Hollywood]]", otkriveno je da Jon i on žive u gradu Muncie, u državi Indiana.
 
 
Jonovi roditelji žive na selu i ponekad dođu u posjet Jonu ili pak Jon i Garfield njima. Neki članovi obitelji nisu nikad viđeni nego samo spomenuti. Jim Davis je Jonove roditelje i brata osmislio po uzoru na svoje. Članovi Jonove mnogobrojne obitelji su:
 
* Mama - uvijek radi previše hrane i ima jako loš ukus što se preuređivanja tiče (što često radi kada dođe u posjet). Najčešće spravlja [[kolač]]e, [[pita|pite]] i [[krumpir]]. Njezina obaveza je slati Garfieldu neudobne veste nekoliko dana nakon [[Božić]]a (Garfield ih mrzi, te govori da će joj poslati bombu - zahvalnicu (nikad nije doznato je li stvarno poslao)).
* Tata - farmer koji tjera sinove da rade s njim na farmi.
177.192

izmjene