Razlike između izmjena na stranici "Gaetano Donizetti"

Obrisano 5 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (Bot: Adding {{Commonscat}})
m/м (razne ispravke)
 
== Djetinjstvo ==
 
Rođen je kao Domenico Gaetano Maria Donizetti [[29. studenog]] [[1797]]. u [[Bergamo|Bergamu]], u skromnoj obitelji, kao peto od šestoro djece tkalca Andrea Donizettija i Domenice Nave. Njegov djed Izett, porijeklom [[Škoti|Škot]] iz grofovije Perth, priključio se vojsci i postao zarobljenik generala la Hoche tijekom posljednje invazije na [[Irska|Irsku]]. Postavši generalov osobni tajnik, došao je u Italiju te oženivši se Talijankom, promijenio prezime u Donizetti. U sjećanje na djeda, Donizetti će kasnije skladati operu “Lucia di Lammermoor”, prema romanu književnika Sir [[Walter Scott|Waltera Scotta]].
 
== Otkriveni talent ==
 
Mladi Domenico primljen je [[1806]]. u novoosnovanu glazbenu školu za siromašnu djecu [[Simon Mayr|Simone Mayra]], koji je uvježbavao djecu za lokalni zbor.
 
 
== Karijera ==
 
U zadnjim mjesecima [[1817]]. vratio se u [[Bergamo]], gdje je isprva radio kao arhivist u knjižnici kapele Svete Marie Maggiore. Zahvaljujući potpori Mayra gotovo trenutačno je dobio na potpis ugovor o četiri opere za impresarija Zanclea, organizatora tamošnjih koncertnih i kazališnih priredaba. Njegova prva opera je bio “Enrico di Borgogna” (“Enrico Burbonski”), postavljena u [[Venecija|Veneciji]] 1818., da bi 1819. uslijedila “ Il falegname di Livonia” (“Livonijski stolar”); i jedno i drugo djelo je polučilo veliki uspjeh, te se u njima, što je tada bilo neizbježno, mogao osjetiti Rossinijev utjecaj. Donizettijev stvaralački rad tada tekao je poprilično glatko zahvaljujući činjenici, kako i on sam kaže, da je uspio izbjeći [[vojska|vojnu]] službu. Marianna Pezzoli Grattaroli, bogata građanka Bergama, bila je toliko očarana mladićevim izvanrednim talentom da je uspjela novčano ishoditi njegov izuzetak od služenja vojnog roka. 1822. predstavio je operu “Chiara e Serafina” u La Scali - kao rezultat neuspjeha ove opere vrata velike [[Milano|milanske]] operne kuće bila su za njega zatvorena dugih osam godina.
 
 
== Posljednje godine života ==
 
Tijekom uvježbavanja “Don Sebastiana” svi su bili iznenađeni Donizettijevim apsurdnim, ekstravagantnim ponašanjem. Često je gubio pamćenje, te iako uvijek smatran za neobično ljubaznog, duhovitog i osjećajnog čovjeka, izgledalo je kako sve češće postaje zlovoljan. Kao da i sam osjeća…
 
 
== Smrt ==
 
U poslijepodnevnim satima [[8. travnja]] [[1848]]. Donizetti umire. Pogreb mu je održan tri dana kasnije, na dan kad su u [[Lombardija|Lombardiju]] prodrle trupe iz [[Pijemont]]a, označavajući početak rata za nezavisnost. Prije pogreba doktor je ukrao njegovu lubanju, kasnije nađenu u nekog mesara koji ju je koristio kao zdjelicu za sitniš. Donizetti je pokopan u kapelici plemićke obitelji Pezzoli, na groblju «Citt Alta» u [[Valtesse]]u. Kasnije, talijanski kralj [[Vittorio Emanuele II.]] izdao je dekret kojim je dopustio da se Donizzetijevo tijelo pokopa uz tijelo njegovog dragog mentora Mayra u Bazilici Svete Marie Maggiore, gdje leži i danas. Operna kuća u Bergamu danas nosi njegovo ime.
 
177.192

izmjene