Festival San Remo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 11:
 
== Internacionalne zvijezde ==
 
Svih ovih godina na Festivalu San Remo nisu nastupali samo najveći italijanski pjevači, nego i mladi talenti i internacionalne zvijezde, uglavnom u revijalnom ili nenatjecateljskom dijelu programa.
Ipak, tokom [[1960te|1960-ih]] Festival San Remo njegovao je poseban način festivalskog programa, tokom kojeg se pjevalo u tzv. alternaciji. To znači da su istu kompoziciju pjevala dva izvođača zaredom, uglavnom sa sva različita aranžmana. Time se htjelo Festival profilirati u festival autora, a ne u festival pjevačkih zvijezda. Ovakav koncept festivala, kojeg su kod nas kopirali festivali "[[Festival Opatija|Opatija]]", "[[Splitski festival|Split]]" i "[[Zagrebfest|Zagreb]]", omogućio je da se na San Remu pojave i neke od najvećih internacionalnih zvijezda, no ne rijetko bez previše uspjeha. Tako su npr. pjevali:
 
* [[Frankie Laine]] - 1964 sa ''Una lacrima sul viso'' u finalu
* [[Peter Kraus]] - 1964 sa ''Piccolo Piccolo'' (samo u predtakmičenju)
Linija 30 ⟶ 28:
 
== Pobjednici ==
 
Najviše pobjeda na Festivalu (4) odnijeli su: [[Claudio Villa]] i [[Domenico Modugno]], veterani italijanske kancone. Pobjednica sa najviše uspjeha bila je [[Iva Zanicchi]] sa tri pobjede.
 
* 1951: [[Nilla Pizzi]] - ''Grazie dei fiori''
* 1952: [[Nilla Pizzi]] - ''Vola colomba''
Linija 123 ⟶ 119:
* 2010: [[Tony Maiello]] - ''Il linguaggio della resa''
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
* [http://www.sanremo.rai.it/sanremo San Remo Music Festival - Službena stranica]
* [http://www.rai.it RAI - Službena stranica]