Razlike između izmjena na stranici "Fariseji"

Obrisano 5 bajtova ,  prije 9 godina
m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|Pharisees}})
m (razne ispravke)
 
== Porijeklo i značenje riječi ==
 
Naziv "farizeji", grčki: ''pharisaios'', dolazi od hebrejskog ''perušim'' odnosno aramejskog ''perišajja'', što znači '''odvojeni'''. Ovo ime dobili su zbog svoje suzdržanosti prema sudjelovanju u političkom životu i usmjerenosti na religiju, a također i zbog svojeg odvajanja od običnog puka. Prvenstvena im je briga da u osobnom životu doslovno štuju Zakon, tj. židovske svete spise (Stari Zavjet) i usmenu predaju.
 
 
== Pismoznanci ==
 
Zbog čestog spominjanja farizeja zajedno s pismoznancima, kršćani koji čitaju ''Novi zavjet'' često ove izraze doživljavaju kao sinonime. Međutim, [[pisari]] ili '''pismoznanci''' (također i '''književnici''') su društveni sloj, a ne stranka. To su bili obrazovani činovnici u državnoj službi, koji se prvi put pojavljuju još u doba [[Salomon]]a. Njima su pripadali i pisci mudrosne književnosti. Pojam se nekoliko puta pojavljuje u hebrejskoj Bibliji (''Stari zavjet''), npr. za Ezru se kaže da je bio »književnik vješt Mojsijevu Zakonu« (Ezr 7:6).
 
 
== Utemeljenje židovstva u dijaspori ==
 
Ova intenzivna intelektualna, ali praktično usmjerena aktivnost pokazala je svoju vrijednost nakon uništenja Hrama u Jeruzalemu 70. n.e, čime je bio uništen dosadašnji temelj židovskog vjerskog života i nacionalnog identiteta. U desetljećima nakon razaranja Jeruzalema, farizejski [[rabin]]i okupljeni u gradu Jamnija (nedaleko današnje Jafe) strogo kodificiraju Zakon ([[Talmud]]), obrede i način života ([[rabin]]at, [[sabat]], [[sinagoga]]).
 
 
== Literatura ==
 
*Goldstein, David: ''Židovska mitologija'', Opatija: Otokar Keršovani, 1988. (''Jewish Mithology'', London: The Hamlyn Publishing Group, 1980.)
*[http://www.ks.hr/detalj.asp?id=451 Harrington, Wilfrid J: ''Uvod u Novi Zavjet'', Zagreb: Kršćanska sadašnjost, 1993], str. 29-32
*Werber, Eugen: ''Stara hebrejska književnost'', u: Petrović, Svetozar (ur.): ''Povijest svjetske književnosti'', knjiga I, Zagreb: Mladost, 1982, str. 53-88
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
{{Commonscat|Pharisees}}
 
177.192

izmjene