Razlike između izmjena na stranici "Euzebije iz Cezareje"

Bez izmjene veličine ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.1) (robot Mijenja: id:Eusebius dari Kaisarea)
m/м (razne ispravke)
 
==Glavna dela==
 
Evsevije je bio [[Hrišćanstvo|hrišćanski]] istoričar, erudita, apologeta i [[Filologija|filolog]]. Sabrao je sva dokumenta i podatke koji se tiču događaja i hrišćanskih ustanova, pisaca i mučenika prve [[Hrišćanska crkva|hrišćanske crkve]]. U ''Crkvenoj istoriji'' sakupio je ne samo najvažniji istorijski materijal o prvobitnom hrišćanstvu, nego je prepisao i odlomke tekstova, komentara i akata od velike vrednosti za rekonstrukciju postapostolske Tradicije. U '''Hronici'' ili ''Hronološkim kanonima'' sintetički izlaže stablo sa datumima iz sveštene i profane istorije. Evsevije Kesarijski je formulisao svoju ličnu koncepciju o istoriji sveta i Crkve, afirmišući u procesu istorije pedagogiku božiju koja uvek potvrđuje pobedničku Crkvu. U taj proces pobedničke Crkve upisuje se i pobeda cara Konstantina, kome je sačinio biografiju u spisu ''Život Konstantinov''. Carska ličnost i institucije nisu ništa drugo do zemaljski odsjaj božanske suverenosti. Saradnik Pamfilov (bibliotekara u Cezareji), učenik [[Origen]]ov, on podržava u početku [[Arije|Arija]], ali posle [[Nikejski sabor|Nikeje]] postaje sledbenik pravoslavnih. U ''Jevanđeoskoj pripremi'' (Εὐαγγελικὴ προπαρασκευή) otkriva patrimonijum nehrišćanskih religija te dokazuje da hrišćani s pravom daju prednost [[Judeizam|jevrejstvu]] nad [[paganstvo]]m i da ''[[Stari zavet]]'' predstavlja izvor za [[Antička filozofija|grčku filozofiju]].
 
==''Crkvena istorija''==
 
''Crkvena istorija'' je napisana [[315]]. godine i daje najranija pisana svedočanstva o Konstantinovom obraćenju u hrišćanstvo. ''Život Konstantinov'' Evsevije je završio uoči svoje smrti [[339]] godine. Zbog pojedinih, kako jezičkih tako i istoriografskih odstupanja od ranijeg dela, ovo delo je pod lupom istoričara koji veruju da je nastalo između druge polovine [[4. vek|4]]. i početka [[5. vek|5. veka]] od nepoznatog autora.
 
Ipak, danas nema mnogo naučnika koji sistematski osporavaju autentičnost ovog spisa. Naprotiv, većina prihvata da je ovaj spis autentičan, pogotovu zbog toga što njegova analiza pokazuje [[Teologija|teološka]] stremljenja koja se i inač vezuju za Evsevija.
 
==Vanjski Eksterni linkovi ==
 
===Dela===
*[http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf201.iii.i.html?bcb=0 ''Historia Ecclesiastica''] at the [http://www.ccel.org CCEL] (English translation for the [[Nicene and Post-Nicene Fathers]])
177.192

izmjene