Eukariote – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2) (robot Mijenja: hi:एव्कार्योता
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 20:
 
== Struktura ==
 
Eukariotske stanice su većinom puno veće od onih od '''prokariota'''. One imaju niz unutrašnjih membrana i struktura, zvanih [[organela|organeli]], i [[citoskeleton]] sastavljen od '''mikrotubula''' koji igraju važnu ulogu u definiranju organizacije i oblika stanice. Eukariotska [[DNK]] je podijeljenA u nekoliko [[kromosomi|kromosoma]], koji su odvojeni mikrotubularnom vretenom tijekom razdiobe [[nukleus]]a. Uz dodatak aseksualne stanične diobe, [[Mitoza|mitoze]], većina eukariota ima nekakav proces seksualnog razmnožavanja uz pomoć fuzije stanica, [[Mejoza|mejoze]], koji se ne nalazi u prokariota.
 
=== Unutrašnja membrana ===
 
Eukariotske stanice uključuju niz membranom omeđenih struktura, koje se nazivaju [[endomembranski sustav]]. Jednostavni odjeljci, koji se zovu [[vakuole]] ili [[vesikule]], mogu se formirati pupanjem drugih membrana. Mnoge stanice probavljaju hranu i druge materijale uz pomoć procesa zvanog [[endocitoza]].
 
Linija 32 ⟶ 30:
 
=== Mitohondriji i plastidi ===
 
[[Mitohondrij]]i su organele koje se nalaze u gotovo svim eukariotima. Obavijeni su dvostrukom membranom, od koje se unutrašnja savija u cristae, gdje se odvija aerobično disanje. Oni sadrže svoju vlastitu [[DNK]] te se formiraju fizijom od drugih mitohondrija. Smatra se da su se razvili od endosimbiotičnih prokariota. Malen broj protozoa koji nemaju mitohondrije sadrže organele, kao što su hidrogenosomi mitozomi.
 
Linija 38 ⟶ 35:
 
=== Strukture citoskeletona ===
 
Mnogi eukarioti imaju [[Flagela|flagele]]. Oni su sastavljeni većinom od tubulina i silija, koji su uključeni u pokret, hranjenje i osjet. Oni se potpuno razlikuju od prokariotskih flagela. Njih podupire skupina mikrotubula koji izlaze iz [[centriola]].
 
Linija 56 ⟶ 52:
Evolucija stanica je trajala od 3-4 milijarde godina, dok su se ostali oblici života, kao i najsavršeniji, razvili u periodu od 600 miliona godina. Izgleda da se evolucija života dugo odvijala u samoj stanici, usavršavajući njenu građu i funkcije, a kada je to ostvareno onda je izgleda bilo ''lako'' stvoriti veliki broj različitih organizama za relativno kratko vreme. Današnjim eukariotama pripadaju svi jednostanični i višestanični organizmi, osim bakterija i modrozelenih algi, organizama koji pripadaju prokariotama.
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
 
{{Commonscat|Eukaryota}}
 
* [http://www.biol.pmf.hr/uploads/media/EUKARIOTSKI_KROMOSOM_1.pdf Eukariotski kromosom]
* [http://www.mrs.umn.edu/~goochv/CellBio/lectures/euk/euk.html Informacije o eukariotima]