Enver Hoxha: Razlika između izmjena

Obrisano 6 bajtova ,  prije 10 godina
m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|Enver Hoxha}})
m (razne ispravke)
 
== Rana mladost i Drugi svetski rat ==
 
Hodža je rođen u Girokastru (Gjirokastër), gradu na jugu Albanije. Njegov otac, trgovac tkaninom, je putovao po Evropi te je najveći uticaj na Hodžu bio njegov stric, Hisen Hodža, militantni borac za nezavisnost Albanije. Hisen Hodža se takođe borio i protiv represivnih vlada koje su došle nakon nezavisnosti.
 
 
== Socijalne i ekonomske reforme ==
 
Hodža se izjašnjavao kao ortodoksni Marksista-Lenjinista i divio se [[Staljin]]u. Prihvatio je model Sovjetskog Saveza i zaoštrio je odnose s jugoslovenskih komunistima, nakon raskola [[1948]]. godine. Nad ministarom odbrane, Koči Džodžom (Koçi Xoxe), 1949. godine je izvršena smrtna kazna zbog navodne projugoslovenske aktivnosti.
 
 
== Staljinizam i loši odnosi s SSSR ==
 
Hodža je ostao staljinista i pored ograđivanja Nikite Hruščova od Staljinovih metoda. Ovo je značilo izolaciju od ostatka socijalističke istočne Evrope. Hodža je zaoštrio odnos sa Sovjetskim Savezom, a odnos sa Jugoslavijom je već bio potpuno hladan. [[1960]]. godine, Albanija se priklonila Kini, a loš odnos sa Moskovom je kulminirao 1968. godine, kada je Albanija istupila iz [[Varšavski pakt|Varšavskog pakt]]a, kao odgovor na sovjetsku invaziju [[Čehoslovačka|Čehoslovačke]].
 
 
== Ateistička kampanja ==
 
1967. godine, nakon dve dekade progresivno jačeg progona religije, Hodža je proglasio naciju prvom i jedinom zvanično [[ateizam|ateističkom]] zemljom u istoriji. Delom inspirisan [[Kineska kulturna revolucija|kineskom Kulturnom revolucijom]], konfiskovao je džamije, crkve, manastire i ostale religijske objekte (Albanci su uglavnom bili mulsimani i katolici). Neki od objekata su uništeni, a drugi pretvoreni u radionice, skladišta, štale, ili pak u kulturne ustanove, kao što su bioskopi. Bilo je zabranjeno davati deci religijska imena, a svako uhvaćen s Kuranom, Biblijom, ikonom ili sličnim religijskim objektom je mogao biti lišen slobode.
 
== Odnosi sa Kinom ==
 
Hodža nije bio zadovoljan Kineskom saradnjom s SAD početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Smrt [[Mao Zedong]]a 1976. i njene posledice su dovele do razdora odnosa Kine i Albanije, te je Albanija opet ušla u političku izolaciju. Hodža je optuživao i Kineze i Sovjete za revizionizam.
 
 
== Penzija i epilog ==
 
Hodža se postepeno povukao u penziju početkom osamdesetih, a Ramiz Alia ga je nasledio. Umro je 11.4.1985, sa 76 godina. Alia je vodio otvoreniju politiku i Albanija je 1990. napustila jednopartijski sistem.
 
177.192

izmjene