Razlike između izmjena na stranici "Električni provodnik"

m
razne ispravke
m (razne ispravke)
| 1,04
|}
 
 
Struju najbolje provodi [[srebro]], a zatim [[bakar (element)|bakar]] koji je međutim znatno jeftiniji. Kada nije bitan [[obujam]], već samo cijena i [[masa]] vodiča, kao npr. kod [[dalekovod]]a, koristi se [[aluminij]]. Kako su pored vodljivosti često važna i neka kemijska ili mehanička svojstva vodiča koriste se i mnoge druge kovine i njihove [[slitina|slitine]], npr. [[zlato]], [[platina]], [[cink]], [[živa]], [[mjed]], [[bronca]], [[čelik]].
 
== Provodnici ==
 
Razne vrste golih ili izoliranih žica i kablova za električne instalacije, trolej-vodove i dr. Polažu se kao zračni vodovi (razapeti između nosećih elemenata ili stupova od kojih su izolirani raznim izvedbama izolatora), zatim za polaganje u zemlju, pod more, pod žbuku, u zaštitne cijevi, za rudarske namjene i dr.
 
Provodnici se u tehnici javljaju kao:
 
* goli provodnici
 
** trolej-vodovi (za oduzimanje energije za pogon lokomotiva, tramvaja, dzalica i dr.) posebno oblikovanog, standardiziranog presjeka za pojedine namjene.
** gola bakrena žica (za razvodne kutije, elektroničke uređaje, električne peći i sl.)
 
 
* izolirani provodnici (kablovi)
 
** lak-žica (lakom izolirana bakrena žica) za motanje manjih [[transformator]]a, [[zavojnica]] i sl.
** kablovi s gumenom izolacijom (sa ili bez vanjskog zaštitnog opleta od pamuka, čelične žice ili trake, )
** svilom izolirana žica za zavojnice i uređaje slabe struje
** teške i oklopljene izvedbe za pogonske - radioničke uvjete
 
 
Također postoje posebne izvedbe sa nosećim užetom za vješanje na velikim rasponima, otporne na atmosferske uvjete, lake i ojačane izvedbe, mnogožične i finožične izvedbe (pletenica od tankih žica koje podnose vibracije i višestruko savijanje, npr. za automobile, perilice i sl.)
 
=== Strujna opteretivost provodnika ===
 
Zavisi o vrsti provodnika, posebno o svojstvima izolacije i načinu polaganja, te osobito o površini presjeka vodiča. Izražava se kao dopuštena jakost struje po jedinici površine presjeka (A/mm2), a za konkretne presjeke kao dopuštena jakost struje u amperima (A) pri definiranoj temperaturi okoliša (0, 20 ili 40 °C).
 
177.192

izmjene