Razlike između izmjena na stranici "Al-Baqara"

Obrisano 8 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.1) (robot Dodaje: uk:Сура Аль-Бакара)
m/м (razne ispravke)
Početak sure El-Bekara, počinje sa tri slova [[Arapski jezik|arapskog jezika]], međusobno povezana: '''المِِ'''. Različita su mišljenja Islamskih učenjaka u vezi značenja ovog ajeta. [[Ibn Kesir]] u svome [[Tefsir ibn Kesira|tefsiru]] navodi 5 mišljenja od kojih navodi kao najjače da su to takozvani "Mutešabih" ajeti<Ref>"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni (Mutešabih). Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - A samo razumom obdareni shvaćaju". (Kur'an, [[Ali Imran]].7)</Ref>. A poznati moderni [[Tefsir|mufessir]] [[Sejid Kutb]] u svome djelu "U okrilju Kur'ana" kaže da je u tim ajetima Allah otkrio srž građe Kur'ana, kao što atom tvori materiju, tako i spomenuta slova tvore Kur'an, nadalje kaže da je samim time ovaj ajet "Mudžiza" (čudo) Kur'ana.
=== Tematski prikaz ===
 
Prva tematska cjelina u Suri Bekare se bavi stvaranjem prvog čovjeka [[Adem]]a ([[Adam]]a), njegovog izgnanstva iz [[Raj]]a i poruke vezane za taj događaj.
U velikom dijelu Sure slijedi direktno obraćanje [[Allah]]a [[Jevreji]]ma i opisivanje događaja sa [[Mojsije]]m, zavjeta koji im je dat, itd. zatim obraćanje ljudima u cjelini, opisivanje kazne na [[Sudnji dan (islam)|Sudnjemu danu]], opisivanje [[Raj]]a koji slijedi pravednim, zatim zabrane, preporuke i naredbe muslimanima.
Sura Bekare (Krava) je zapravo dobila taj nadimak radi opisivanje jednog događaja sa Božijim Poslanikom [[Musa]]om i Jevrejima u kome se kaže:
 
* 67.A kada je Musa rekao narodu svome: “Allah vam naređuje da zakoljete kravu”, – oni upitaše: “Zbijaš li ti to s nama šalu?” – “Ne dao mi Allah da budem neznalica!” – reče on.
* 68.“Zamoli Gospodara svoga, u naše ime”, – rekoše – “da nam objasni kojih godina ona treba biti.” – “On kaže” – odgovori on – “da ta krava ne smije biti ni stara ni mlada, nego između toga, srednje dobi, pa izvršite to što se od vas traži!”
* [http://kiraet.net kiraet.net - (kira’eti, tedžvid, mekami, učenje Kur’ana…)]
 
== ReferenceIzvori ==
 
<references/>
 
 
== Izvori ==
 
* [[Tefsir ibn Kesira]]
* "U okrilju Kur'ana" Sejid Kutb
177.192

izmjene