Edil – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Dodaje: et:Ediil
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 8:
 
[[Ciceron]] (''De leg''. III, 3, 7) deli osnovne dužnosti edila na tri grupe:
 
* Briga o gradu ''(curatores urbis)'': opravka i održavanje hramova, kanalizacionog sistema i [[akvedukt]]a; čišćenje i popločavanje ulica; regulacija saobraćaja; donošenje propisa o opasnim životinjama i ruševnim zgradama; mere obezbeđenja u slučaju požara; nadzor nad [[Rimske terme|javnim kupatilima]] i gostionicama; sprovođenje zakona koji se odnose na kontrolu raskoši; kažnjavanje kockara i lihvara; staranje o javnom [[moral]]u uopšte, uključujući sprečavanje širenja stranih praznoverica; kažnjavanje onih koji su nezakonito zauzeli delove javnog zemljišta ''([[ager publicus]])'' ili držali preveliki broj grla stoke na državnim pašnjacima.
 
* Briga o snabdevanju ''(curatores annonae)'': nadzor nad kvalitetom uvezene robe i nad tačnošću tegova i mera; kupovina žita koje se u slučaju hitne potrebe može prodavati plebejcima po jeftinoj ceni.
 
* Briga o javnim svečanostima ''(curatores ludorum)'': organizovanje javnih igara i nadzor nad njima, kao i nadzor nad svečanostima koje organizuju pojedinci (npr. na sahranama), i to na vlastiti trošak edila. Politički ambiciozni pojedinci često su trošili ogromne svote novca na javne igre kako bi stekli popularnost u narodu i tako sebi obezbedili glasove birača za kasniji izbor na višu državnu funkciju.