George Orwell – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Mijenja: be-x-old:Джордж Орўэл
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
 
== Životopis ==
 
Eric Blair rodio se u [[Bengal]]u [[1903]]., u britanskoj koloniji [[Indija|Indiji]], gdje je njegov otac, Richard, radio za Državni odsjek za opijum. Njgova majka, Ida, dovela ga je u Englesku kad je bio star godinu dana; nije vidio oca sve do [[1907]]. kad je Richard posjetio Englesku na tri mjeseca prije ponovnog odlaska [[1912]]. Eric je imao stariju sestru Marjorie i mlađu sestru Avril.
 
 
== Obrazovanje ==
Linija 12 ⟶ 10:
 
== Burma i nakon nje ==
 
Nakon završetka studija u Etonu, bez nade za dobivanje sveučilišne stipendija i premalo novca za plaćanje, Eric se pridružio Indijskoj kraljevskoj policiji u [[Burma|Burmi]], [[1922]]. Dao je ostavku i vratio se u Englesku 1928., zamrzivši imperijalizam (dokaz tome su njegova prva novela Burmese Days, objavljena [[1934]]., te zapaženi eseji ''A Hanging''/Vješanje i ''Shooting an Elephant''/Ubijanje slona). Pseudonim je počeo koristiti godine [[1933]]., dok je pisao za New Adelphi. Pomalo začuđujuće za pisca progresivnih, socijalističkih stavova, izabrao je pseudonim koji je naglasio njegovu u doboku životnu ljubav prema engleskoj tradiciji: George je svetac zaštitnik Engleske, dok je rijeka Orwell u Suffolku jedan od omiljenih dijelova Engleske.
Blair je nekoliko godina živio u besparici, ponekad i kao beskućnik, ponekad radeći kao najamni radnik, kao što se kasnije prisjećao u knjizi ''Down and Out in Paris and London''/Nitko i ništa u Parizu i Londonu. Neko je vrijeme radio kao učitelj, dok ga loše zdravlje nije prisililo da prestane honorarno raditi kao pomoćnik u antikvarijatu u Hampsteadu.
 
== Španjolski građanski rat ==
 
Kao član Nezavisne radničke partije, Orwell je osjećao da se mora boriti u anti-staljinističkoj POUM (Radnička partija marksističkog jedinstva) u [[Španski građanski rat|Španjolskom građanskom ratu]]. U knjizi ''Homage to Catalonia''/Kataloniji u čast, opisao je svoje divljenje očitom nedostatku klasnog društva u revolucijom zahvaćenim područjima Španjolske koje je posjetio. Opisao je ono što je vjerovao da je bila izdaja radničke revolucije u Španjolskoj od strane Španjolske komunističke partije, potpomognuta od Sovjetskog Saveza. Orwell je bio ranjen u vrat (blizu Huesce) dana 20. svibnja, 1937.; to je sikustvo opisao u kratkom eseju "Wounded by a Fascist Sniper", kao i u knjizi ''Homage to Catalonia''.
 
== Književna karijera i nakon nje ==
 
Orwell je počeo zarađivati za život pišući književne kritike za list New English Weekly sve do [[1940]]. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je član [[Home Guard]] (domovinska zaštita), a [[1941]]. počeo je raditi za [[BBC]] Eastern Service, radeći na programima koji su trebali zadobiti podršku Indije i Istočne Azije za britanske ratne potrebe. Bio je svjestan da formira propagandu, te je zapisao da se osjećao kao "naranča koja je zgnječena vrlo prljavom čizmom". Usprkos dobroj plaći, dao je otkaz [[1943]]. da bi postao književni urednik Tribunea, lijevo orijentiranog časopisa kojeg je sponozirala grupa članova Radničke partije i vojne policije.
 
Linija 31 ⟶ 26:
 
== Orwellova djela ==
 
Većinu svoje profesionalne karijere Orwell je bio poznat ponajprije po novinarskim radovima, kao u britansku tisku tako i u reportažama kao što su ''Homage to Catalonia'' (koja opisuje njegove aktivnosti u Španjolskom građanskom ratu), ''Down and Out in Paris and London'' (koja opisuje razdoblje siromaštva u tim gradovima, te u ''The Road to Wigan Pier'' (koja opisuje životne uvjete siromašnih rudara sjeverne Engleske). Prema Newsweeku, Orwell "je bio najbolji novinar svog vremena i najbolji arhitekt engleskog eseja još od doba Hazlitta."
 
Linija 46 ⟶ 40:
 
== Knjige ==
 
* Down and Out in Paris and London (1933)
* Burmese Days (1934)
Linija 114 ⟶ 107:
* Max Barry, pisac novijeg antiutopijskog romana napisanog pod utjecajem 1984.
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
* orwell.ru - Orwell's complete works ([http://www.orwell.ru])
* Wikiquote - Quotes from AnimalFarm (http://quote.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm)