Država – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Countries}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 5:
# Država je '''aparat za prinudu'''. Po ovoj teoriji država postoji da bi osigurala da svako ispuni svoje zakonske obaveze, kao što su isplata dugova, poštovanje privatne svojine itd.
# Država '''ispunjava principe društvenog ugovora'''. Društveni ugovor je podrazumevani ugovor između svakog pojedinca i države. Otac ovog izraza je [[Žan Žak Ruso]]. Društveni ugovor se zasniva na tome da država treba da zaštiti prirodna prava svake osobe. Prirodna prava su pravo na život, pravo na slobodu i pravo na imovinu. U zamenu za ovu zaštitu, svaka osoba mora da ispunjava određene dužnosti prema državi, kao što su plaćanje poreza. Ovakva udeja uloge države u društvenom ugovoru je prihvaćena u svim zapadnim demokratijama.
 
 
== O državi ==
 
 
Članak 1 [[Montevidejska konvencija|Montevidejske konvencije]] navodi općeprihvaćene pravne kriterije za državu:
Linija 28 ⟶ 26:
U zadnje vrijeme sve više raste moć iznaddržavnih ustanova.
Zato mnogi ljudi (pogotovo oni koji zastupaju konstitutivnu teoriju međunarodnog prava) odbacuju pojam suvereniteta kao nešto zastarjelo i gledaju na državu samo kao na jedinicu političke podjele planeta.
 
 
== Državni organi ==
 
* [[zakonodavna vlast]] - obično je to [[parlament]], ali često i vlade i predsjednici država imaju pravo donositi odluke i ukaze s zakonodavnom težinom
 
* [[sudska vlast]] - sudovi, od lokalnih do državnih, najviše sudsko tijelo u državi je Vrhovni sud (Ustavni sud je dio sudskog sustava, ali ne spada u hijerarhiju), brinu se za provođenje zakona
 
* [[izvršna vlast]] - [[državni poglavar]] i/ili [[vlada]] na čelu s predsjednikom vlade ([[premijer]]om), brine za vođenje države; članovi vlade su ministri; tipično svaka država ima ministarstva unutrašnjih poslova (policija), obrane (vojska), i [[vanjski poslovi|vanjskih poslova]]
 
== Tipovi državnih uređenja ==
 
* [[anarhija]] ili bezvlađe
* [[despotizam ili despocija]] ili vladavina jedne osobe - ''despota''
Linija 54 ⟶ 47:
 
== Udruživanje država ==
 
Države se ponekad po svom sastavu dijele na jednostavne ([[unitarna država|unitarne]]) i [[složene države]]. Unitarne države su one u kojima postoji jedan jedini državni aparat na cijelom teritoriju.
 
Složene države (za koje se ponekad koristi izraz '''državne zajednice''') se pak sastoje od nekoliko država koje su u većoj ili manjoj mjeri povezane kroz zajedničke institucije koje vrše određene državne funkcije. S obzirom na karakter veza, odnosno ovlasti zajedničkih institucija složene države se dalje dijele na slijedeće tipove:
 
* [[personalna unija]] je zajednica dviju ili više samostalnih država koje spaja institucija zajedničkog [[državni poglavar|državnog poglavara]].
* [[realna unija]] je zajednica dviju ili više samostalnih država koje spaja zajedničke institucije u nekim oblastima državne uprave;