Dragutin Tadijanović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 78.3.238.147 na poslednju izmenu korisnika D'ohBot
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
 
== Rani život i obrazovanje ==
 
Dragutin Tadijanović rođen je 4.11. 1905. godine u Rastušju, kod Slavonskog Broda, kao najstariji sin zemljoradnika Mirka Tadijanovića i Mande rođ. Kegljen. Polazio je Nižu pučku školu u susjednom selu [[Podvinje|Podvinju]] (1912.-1916.) i u Slavonskom Brodu dva razreda Više pučke škole (1916.-1925.), a od 1918. Realnu gimnaziju. Od jeseni 1920. godine, stanujući u brodskom samostanu, kao učenik petog razreda gimnazije, piše pjesme. Tada je započeo i dopisivanje s Nikolom Šopom, učenikom petog razreda [[Banja Luka|banjalučke]] gimnazije. Prvo pismo poslao mu je [[31.5.]] [[1921]]., a osobno su se upoznali u listopadu 1926. u [[Zagreb]]u. Godine 1922., u srednjoškolskom zagrebačkom listu „Omladina“, objavljeno mu je djelo „Tužna jesen“, na stihove [[Branko Radičević|Branka Radičevića]], a pod pseudonimom '''Margan Tadeon'''. U Zagrebu je na Gospodarsko-šumarskom fakultetu upisao studij šumarstva (1925.), ali je kasnije prešao na Filozofski fakultet (povijest južnoslavenske književnosti i filozofija 1928.). Diploma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izdana mu je 1937.
 
== Karijera ==
 
Putovao je u Austriju, Švicarsku, Njemačku, Češku, Francusku, Španjolsku, Tunis, Alžir, Maltu… Nastupao je s pjevačkim zborom „Mladost-Balkan“. Prevodio je Nezvala („Akrobat“), Goethea, Hoelderlina, Novalisa, Heinea i dr., a uredio je velik broj izdanja izabranih djela hrvatskih pisaca (Kranjčević, Matoš, Vidrić, Polić Kamov, Ujević, Goran i dr.). Radio je kao korektor službenog lista „[[Narodne novine]]“ (1935.-1940.), honorarni nastavnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1939.-1945.), urednik u knjižnici „Djela hrvatskih pisaca“, u Izdavačkom poduzeću „Zora“, i „Hrvatski pjesnici“, u „Matici Hrvatskoj“, ravnatelj Instituta za književnost [[JAZU]]-a (do 1973.), kao prosvjetni viši pristav u [[Banovina Hrvatska|Banovini Hrvatskoj]], u „Društvu književnika Hrvatske“ kojega je i bio predsjednik (1964.-1965.).
 
== Najznačajnija djela ==
 
Pjesma „Golubinja krila“ objavljena mu je u „Književniku“ , pod pseudonimom Tadeon (1928.). Prvi puta se pod svojim imenom javlja 1930. pjesmama u „Hrvatskoj reviji“ i „Književniku“ u zbirci „Lirika šestorice“ (Delorko, Frol, V.Kovačić, Matijašević, Perović). Prvu svoju knjigu pjesama, „Lirika“, objavio je u Zagrebu 1931. „Jutarnja zvijezda pozlaćen orah“ prva je njegova pjesma prevedena na češki (Otto F. Babler). Njegova druga zbirka pjesama, „Sunce nad oranicama“, koju je objavio u vlastitoj nakladi 1933., bila je zabranjena. Dopisivao se s [[Ivan Goran Kovačić|Ivanom Kovačićem]], čija je djela preuređivao u Nakladnom zavodu Hrvatske.
 
Linija 17 ⟶ 14:
 
== Nagrade i priznanja ==
 
Dobitnik je brojnih nagrada kao što su: Orden rada sa zlatnim vijencem, Zmajeva nagrada Matice srpske u Novom Sadu za knjigu „Prsten“ (1964.), Povelja Pododbora [[Matica hrvatska|Matice hrvatske]] kao znak priznanja za toplu ljubav prema zavičaju (1965.) u Slavonskom Brodu, brončana medalja kipara Željka Janeša (1966.), Nagrada Vladimira Nazora za životno djelo (1968.), plaketa „Marko Marulić“ (1972.) u [[Žminj]]u, Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom (1976.) u Parizu, Plaketa grada Zagreba i dr. Mnoge su mu pjesme prevedene na dvadesetak jezika.
 
Dragutin Tadijanović preminuo je u [[Zagreb]]u dana [[27. lipnja]] [[2007]]. u svojoj 102. godini.
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
 
* [http://www.tadijanovic.com Službena stranica Dragutina Tadijanovića]
* [http://www.ezgeta.com/tadijanovic.html Izabrane pjesme Dragutina Tadijanovića]
 
 
[[category:Hrvatski pisci|Tadijanović, Dragutin]]