Dinastije u demokraciji – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina (razgovor | doprinos)
Radovi u tjeku
(nema razlike)

Verzija na datum 18 maj 2007 u 11:21

Dinastije u demokraciji je situacija kada premijerov ili predsjednikov bliski rođak putem izbora ponovno osvoji tu državnu funkciju.

Situacija

Iako je Demokracija ili demokratija oblik vladavine u kojem se političke odluke donose voljom većine, najčešće kroz izbore ili referendume, u kojima sudjeluju svi građani ponekad se dešava da na vlast dođu potomci osobe koja je vladala prije nekoliko prethodnih izbora. Kako ovo nasljeđivanje pozicije nije direktno nego između dva predsjednika ili premijera iz iste dinastije nego drugi drži izvršnu vlast ono se smatra indirektnim nasljeđivanje, a ne direktnim kao što je situacija u takozvanim republikama kao što su naprimjer Siriji, Azerbejdžan ili Sjeverna Koreja koje se de facto monarhije.

Države i dinastije

  • Grčka: Otac i sin Papandreou su s prekidima bili 5 puta premijeri ( 1944 - 1996 ). Njihov potomak je trenutačni predsjednik stranke PASOK pa se očekuje njegovo stupanje na čelo države poslije izbora. Ujak i nećak Karamanlis su bili 4 premijeri i 2 puta predsjednici ( 1955 - ? ). Trenutačni premijer je Karamanlis.
  • SAD: Adams, Bush, Harrison, Ruzvelt, Eisenhower (ženidbom kćerke Nixona s unukom predsjednika Eisenhower) su dali po 2 predsjednika