Dokumentarni film – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: sq:Filmi dokumentar
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 2:
 
== Definicija dokumentarnog filma ==
 
[[Datoteka:Dziga_Vertov.jpg|thumb|Džiga Vertov]]
Riječ "dokumentarni film" je prvi put korištena za filmove ove vrste u osvrtu za film Maona koji ja pisao John Grierson. Pojam se pojavio [[8. februar]]a [[1926]]. U kasnim 1930-tim John Grierson piše esej "Prvi principi dokumentarca" u kojem objašnjava zašto Maona ima dokumentarnu vrijednost. Njegova definicija dokumentarnog filma je "kreativni tretman stvarnosti". Ovo je djelimično prihvaćena definicja koja je izazvala filozofsko pitanje o tome smije li u dokumentarnom filmu biti glumljenja na sceni.
Linija 8 ⟶ 7:
 
== Moderni dokumentarni film ==
 
Zarade na dokumentarnim filmovima u poslednje vrijeme su velike, posebno se ističu flmovi poput [[Fahrenheit 9/11]] ili [[Marš pingivina]]. Ovi filmovi obično imaju manji budžet nego [[igrani film]]ovi i zbog toga su privlačni [[filmska kompanija|filmskim kompanijama]]. Trenutni rekorder u zaradi je Fahrenheit 9/11 koji je zaradio 228 miliona američkih dolara na ulaznicama i prodao više od 3 miliona [[DVD]]-ova.
 
Linija 14 ⟶ 12:
 
Moderni dokumentarni film se u nekoj mjeri poklapa i sa [[TV|televizijskim]] formama "reality TV"-a koje se graniče sa dokumentarnim ali i snimanim, tj. igranim filmom. Snimanje dokumentranih emisija odaje da su ovi filmovi bliži [[reklama]]ma nego klasičnim dokumentarcima. Nove kamere, ali i [[kompjuter]]ska tehnika je omogućila snimanje mjesta i situacije koje su prije mogle biti zabilježene samo uz veliki trud i materijalni trošak.
 
 
== V. također ==
 
* [[Igrani film]]
* [[Pseudodokumentarni film]]