Dijabetička retinopatija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.4) (robot Dodaje: jv:Retino Diabetik
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 1:
'''Dijabetička retinopatija''' ([[Latinski jezik|lat.]] ''Retinopathia diabetica'') retinalna je vaskularna komplikacija [[Šećerna bolest|šećerne bolesti]]. <!--i vodeći je uzrok sljepoće-->
== Znakovi i simptomi ==
 
== Etiologija ==
 
== Patofiziologija ==
 
 
== Dijagnoza ==
Dijabetička retinopatija se najčešće otkriva za vrijeme pregleda [[Oko|oka]] koja uključuje:
 
* Test vidne oštrine - ovaj test se temelji na mjerenju koliko dobro osoba vidi sa različitih udaljenosti.
 
* Širenje zjenica - oftalmolog ukapava kapi u oko da bi proširio zjenice. To mu omogućava da bolje vidi mrežnicu i znakove dijabetičke retinopatije. Nakon pregleda [[vid]] može ostati zamućen nekoliko dana.
 
* Oftalmoskopija -je pregled mrežnice, koji omogućava oftalmologu da kroz posebnu leću bolje pregleda uski dio mrežnice (direktna oftalmoskopija) ili da indirektnom oftalmoskopijom i posebnim povećelom pregleda širi dio mrežnice. Nedostatk direktne oftalmoskopije je da ne može isključiti značajne znakove dijabetičke retinopatije.
 
* Optička koherentna tomografija - je slikovna metoda koja se zasniva na interferenciji i [[ultrazvuk]]u. Prikazuje poprečne slojeve mrežnice (B-SCAN) koji mogu služiti za mjerenje debljine mrežnice i otkriti glavne patološke promjene kao što su edem te eksudacija.
 
*Digitalni retinalni screening program - ovaj program omogućava ranu detekciju očnih bolesti, uključujući dijbetičku retinopatiju i postaje sve zastupljenija npr. u Velikoj Britaniji, gdje svi dijabetičari mogu doći jedanput godišnje na pregled. Program obuhvaća snimanje digitalne slike i njeno slanje u Centar za interpretaciju slika koji procjenjuje sliku te određuje liječenje (posjetite internetske stranice Vanderbilt Opthalmic Imaging Center, te English National Screening Programme for Diabetic Retinopathy).
 
*[[Biomikroskop]]ija slit lampom kao screening program - ovaj program obuhvaća ranu detekciju dijabetičke retinopatije koristeći se biomikroskpijom slit lampom. Program postoji kao samostalna shema ili je dio digitalnog programa u slučaju kada nam digitalna fotografija nije dovoljno jasna za detekciju ili dijagnostiku mrežničkih abnormalnosti.
 
Oftalmolog će pregledati mrežnicu tražeći rane znakove bolesti kao što su:
 
* eksudacija iz krvnih žila
* edem mrežnice (npr. makularni edem)
Linija 33 ⟶ 23:
 
== Terapija ==
 
Postoje tri načina liječenja dijabetičke retinopatije koja su vrlo uspješna u sprečavanju gubitka vida uzrokovanog ovom bolesti. Zapravo 90% ljudi sa uznapredovalom dijabetičkom retinopatijom imaju šansu spasiti vid ako se počnu liječiti prije nego [[mrežnica]] bude trajno oštećena.
Ta tri načina liječenja su:
 
* Laserska operacija
* Vitrektomija
Linija 52 ⟶ 40:
 
Pacijent može ovom operacijom izgubiti dio perifernog vida, ali se ovim postupkom spašava vid. Također, laserska operacija može umanjiti kolorni i noćni vid. Pacijenti s proliferativnom retinopatijom su i dalje u riziku od ponovnog krvarenja i [[glaukom]]a kao komplikacije stvaranja novih krvnih žila. To znači da je moguće da će biti poduzeti višestruki tretmani.
 
 
{{Upozorenje-medicina}}