Derbent – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Adding vep:Derbent
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 33:
 
== Geografija ==
 
Grad je sagrađen na zapadnim obalama Kaspijskog jezera, južno od reke Rubas, na padinama Tabasaranskih planina koje pripadaju Kavkazu. Derbent je saobraćajno dobro opslužen - ima sopstvenu luku, željeznica prolazi kroz njega prema [[Baku]]u, kao i drumska saobraćajnica Baku-[[Rostov]]. Derbent ima jedinstven strateški položaj na Kavkazu - grad se nalazi na uskom potezu lako prohodnog prostora (3 -{km}-) između Kaspijskog jezera i Kavkaza, kontrolišući kopneni saobraćaj između [[Istočna Evropa|istočne Evrope]] i [[Bliski istok|Bliskog istoka]]. U svernom delu grada se nalazi spomenik Kirk-lara, ili četrdeset junaka, koji su pali braneći Dagestan od Arapa [[728.]] godine. Prema jugu se proteže krak Kavkaskog zida dug 50 -{m}-, poznat i kao Aleksandrov zid, zatvarajući uski prolaz Kaspijskih vrata/Gvozdene kapije (''Portae Athanae'' ili ''Portae Caspiae''). Dok je ovaj zid bio čitav, bio je visok 9 metara i debeo 3 metra, a sa svojim gvozdenim vratima i osmatračnicama predstavljao je snažnu odbranu persijske granice.
 
== Istorija ==
 
Prvo stalno naselje u području Derbenta datira iz 8. veka pre nove ere. Do 4. veka nove ere, ovo područje je bilo deo Kavkaske Albanije, i obično se poistovećivalo sa glavnim gradom Albanom. Današnje ime potiče od persijske reči ''Darband'' sa značenjem "zatvorena vrata", počelo je da se koristi krajem 5. veka ili početkom 6. veka, kada je na ovom području ponovo osnovan grad od strane [[Kavad I|Kavada I]] iz [[Sasanidsko carstvo|Sasanidske]] dinastije [[Persijsko carstvo|Persijskog carstva]].
Za zidine i tvrđavu se veruje da pripadaju vremenu Kvadovog sina, Hozrova I. Derbent je postao snažno vojno uporište i luka Sasanidskog carstva. Tokom 5. i 6. veka, Derbent je postao važno sedište širenja [[hrišćanstvo|hrišćanstva]] na Kavkazu.
Linija 45 ⟶ 43:
 
== Privreda i kultura ==
 
U Derbentu ima mašinske industrije, prehrambene industrije (između ostalog pivara i vinarije), tekstilne industrije, proizvodnje građevinskih materijala, drvne industrije, ribarstva i prerade ribe.
 
Linija 55 ⟶ 52:
 
Derbent je u suštini veliki muzej s veličanstvenim planinama i priobaljem, sa velikim turističkim potencijalom. Od [[2003]]. godine se tvrđava i stari deo grada nalaze na [[Unesko]]voj listi [[Svetska baština|Svetske baštine]]. Nestabilnost u regiji negativno utiče i na razvoj turizma.
 
 
== Galerija ==
 
<gallery>
Datoteka:Derbent gate.jpg|Kapija u starom delu grada.
Linija 66 ⟶ 61:
</gallery>
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
{{commonscatCommonscat|Derbent}}
 
* [http://www.derbent.ru/photo/thumbnails.php?album=5&page=2 fotografije]
*[http://www.derbent.ru/photo/displayimage.php?album=6&pos=10 fotografije]
*[http://www.towns.ru/towns/derbent_en.html Istorija i znamenitosti Derbenta] {{en}}
 
{{commonscat|Derbent}}
 
[[Kategorija:Gradovi u Rusiji]]