Razlike između izmjena na stranici "Daniel (knjiga)"

Obrisana 4 bajta ,  prije 9 godina
m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|Book of Daniel}})
m (razne ispravke)
 
Pisac knjige je [[prorok]] Daniel, čije ime znači "[[Bog]] je moj sudac". U knjizi je opisao događaje, koji su mu se dogodili. Knjiga ima dva dijela. Prvi dio (1. do 6. poglavlje) je niz od šest priča Danijela i njegovih prijatelja. Drugi dio (7. do 12. poglavlje) sadrži četiri apokaliptična viđenja. Knjiga je u originalu napisana dvojezično na [[hebrejski jezik|hebrejskom]] i [[aramejski jezik|aramejskom jeziku]]. Poglavlja od 2. do 7. napisana su na aramejskom jeziku, a ostala na hebrejskom. Daniel koristi izraz "Sin čovječji" (Dn 7,13), kojim je kasnije [[Isus]] imenovao samoga sebe i time potvrdio, da je obećani Mesija. U govoru na Maslinskoj gori, Isus imenom spominje Daniela (Mt 24,15). Pojedini dijelovi [[Novi zavjet|Novoga Zavjeta]]: [[Evanđelje po Mateju]] poglavlja 24. i 25., [[Druga poslanica Solunjanima]] poglavlja 1. i 2. i [[Otkrivenje]] povezani su s Danielovom knjigom i proširuju viđenja, koja je [[Bog]] dao Danielu.
 
 
== Šest priča ==
 
1. Daniel je bio među [[Židovi|Judejcima]], koji su odvedeni u [[babilon]]sko zatočeništvo, nakon što su Babilonci 605. g. pne. osvojili [[Jeruzalem]]. Tada je imao između 15. i 20. godina. Sveto posuđe iz hrama u Jeruzalemu također je odnešeno i pohranjeno u babilonskoj riznici. Daniel i trojica njegovih prijatelja Hananija, Misael i Azarja bili su među kraljevskim judejskim mladićima, koji su izabrani za trogodišnji tečaj školovanja u kraljevskoj palači: "neka budu bez nedostatka, lijepi, vrsni u svakoj mudrosti, dobro poučeni i bistri, prikladni da stoje na kraljevu dvoru (Dn 1,4) <ref>http://www.hbk.hr/biblija</ref>." Bog im je dao znanje i [[mudrost]], a Daniel je imao i sposobnost razumijevanja viđenja i [[san|snova]]. Babilonski kralj [[Nabukodonosor II.|Nabukodonosor II.]] postavlja tu četvoricu, da mu budu savjetnici. Posljednji redak 1. poglavlja, koji je mogao biti dodan mnogo vremena nakon što je prethodni dio bio napisan ukazuje da je Daniel još uvijek bio u kraljevskoj službi nekih 80 godina nakon svog odlaska u izgnanstvo, što bi bilo oko 538. g. pne.
 
 
== Četiri viđenja ==
 
1. "Prve godine Baltazara, kralja babilonskoga (Dn 7,1)", Daniel je usnuo san o [[četiri]] nemani. One simboliziraju velika neprijateljska carstva, pod kojima [[Izrael]] trpi <ref>Svijet Biblije, Stari zavjet, Mladinska knjiga, Zagreb 1991.</ref>. U ovo doba svoje neizravne vladavine Bog je vlast nad Zemljom predao u ruke poganskih naroda <ref>http://www.biblecentre.org/language/croatian/ar_bible_books.htm#30%20Prorok%20Daniel</ref>. Oni će izgubiti vlast, dolaskom [[Isus|Isusa Krista]] i uspostavit će se dobra i vječna vladavina Sina čovječjeg: "Kraljevstvo njegovo, kraljevstvo je vječno, i sve vlasti služit će mu i pokoravati se njemu (Dn 7,27)."
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
 
<!-- interwiki -->
177.192

izmjene