Crkva Engleske: Razlika između izmjena

Obrisano 8 bajtova ,  prije 10 godina
m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|Anglican churches}})
m (razne ispravke)
 
== Povijest ==
 
=== Rana povijest ===
 
Engleska crkva računa svoju povijest od [[Rimsko Carstvo|rimskoga]] vremena, možda čak i od 1. stoljeća. Prvi poznati mučenik u Britaniji bio je [[sveti Alban]], a živio je u ranom 4. stoljeću. [[Irci|Irski]] anglikanci pozivaju se na [[sveti Patrik|svetog Patrika]], koji je prethodio anglo-saksonskom kršćanstvu. Anglikanci općenito drže da je [[kelti|keltsko]] [[keltsko kršćanstvo|kršćanstvo]] prethodnica njihove Crkve, budući da je ponovna uspostava kršćanstva nastupila u ranom 6. stoljeću preko irskih i [[škoti|škotskih]] misionara, osobito svetog Patrika i [[sveti Kolumba|svetog Kolumbe]]. Krajem 6. stoljeća [[sveti Augustin Kenterberijski]] postao je nadbiskupom u [[Canterbury]]ju, a [[papa]] [[Grgur I.]] uputio ga je da u vjerski život britanskih kršćana uklopi i preostale poganske običaje i proslave. Premda je na [[sinod]]u u Whitbyju [[664]]. odlučeno da će se Crkva u Britaniji prilagoditi rimskim običajima što ih je uveo sveti Augustin, keltska su obilježja ostala i dalje prisutna. Crkva je bila podijeljena u dvije provincije, onu u Canterburyju i onu u [[York]]u, s [[nadbiskup]]ima na čelu.
 
=== Reformacija ===
 
U vrijeme [[Henrik VIII.|Henrika VIII.]], započeli su [[1533]]. sukobi između engleske krune i papinstva o pravovaljanosti kraljeva braka. Na koncu su biskupi Engleske kao poglavara Crkve proglasili kralja, a ne više papu, što je u skladu s Henrikovom Uredbom o prvenstvu (eng. ''Act of Supremacy'') iz [[1534]]. Prema toj uredbi engleski suveren je »jedini vrhovni poglavar na zemlji Engleske crkve, nazivane Ecclesia Anglicana«, a rimski biskup (to jest papa) nema »ništa veće ovlasti u Engleskoj, nego što ih ima bilo koji drugi strani biskup.« Tako je došlo do odjeljivanja od Rima, a crkvene provincije Yorka i Canterburyja dolaze pod sve jači utjecaj [[Reformacija|Reformacije]], premda se u Henrikovo vrijeme nastavio koristiti [[latinski jezik]] u liturgiji.
 
 
=== Nakon Reformacije ===
 
Elizabetine odredbe nastojale su pomiriti različite struje i tako donijeti mir u kraljevstvo. Usprotivio im se manji dio stanovništva: oni koji su htjeli ostati vjerni [[papa|papi]] u Rimu, te gorljivi protestanti, nazvani [[puritanci]]. Kroz sljedećih stotinu godina, za vladavine [[Jakov I., engleski kralj|Jakova I.]] i [[Karlo I., engleski kralj|Karla I.]], te u [[Engleski građanski rat|Engleskom građanskom ratu]] i za protektorata [[Oliver Cromwell|Olivera Cromwella]], često je prevladavala čas jedna čas druga struja. U vrijeme protektorata ukinuto je anglikanstvo, a proglašena prezbiterijanska teologija kao obvezujuća. [[Karlo II., kralj Engleske]] obnavlja anglikanstvo u obliku sličnom iz doba Elizabete I., no priznajući pravo na postojanje puritancima i katolicima. Ipak, trajno sumnjičenje na nelojalnost trajat će do 19. stoljeća.
 
=== Širenje izvan Engleske ===
 
''Vidi: [[Anglikanska zajednica]].''
 
 
=== Obnoviteljski pokreti ===
 
U 19. stoljeću dogodila su se dva važna obnoviteljska pokreta u Engleskoj crkvi. Jedan, nazvan evangelička obnova (eng. ''Evangelical Revival''), ostavio je snažan utjecaj na društvene prilike, a među ostalim, doveo je i do ukidanja ropstva, do zakonodavstva o zaštiti djeteta, zabrane točenja alkohola, te razvoja javnog zdravstva i obrazovanja.
 
 
== Ustrojstvo ==
 
Britanski monarh (trenutno, kraljica [[Elizabeta II.]]) ima [[ustav]]ni položaj »Vrhovnog upravitelja Engleske Crkve.«
 
 
== Engleska crkva danas ==
 
I danas se Engleska crkva samoodređuje kao istovremeno reformirana i katolička. S jedne strane ona priznaje da slijedi nauk prvih reformatora, te da je na nju veliki utjecaj izvršila kasnija [[protestantizam|protestantska]] reformacija, a s druge se strane doživljava kao nasljednica apostolske i, potom, srednjovjekovne Crkve, te ne misli da se odijelila od Katoličke crkve, već da ju je samo reformirala.
 
177.192

izmjene