Razlike između izmjena na stranici "Centralna banka"

Obrisano 7 bajtova ,  prije 9 godina
m
razne ispravke
m (r2.7.1) (robot Dodaje: hy:Կենտրոնական բանկ)
m (razne ispravke)
 
=== Uloga Centralne banke ===
 
==== Emisija novčanica, novca i kredita ====
 
Centralna banka vrši emisionu funkciju. Ona preko svojih specijalizovanih institucija emituje gotov novac. Centralna banka emituje i primarni novac tako što odobrava kredite poslovnim bankama ili od njih kupuje nedospela potraživanja. Na ovaj način Centralna banka održava potrebnu količinu novca u opticaju i reguliše visinu kamatnih stopa na [[finansijska tržišta|finansijskim tržištima]].
 
==== Sprovođenje mera kreditno-monetarne politike ====
 
Monetarnom politikom obezbeđuje se optimalan odnos količine novca u opticaju i kvantitativnog karaktera društvenog proizvoda u okviru jedne nacionalne privrede. Ona se svodi na aktivnosti centralne banke koje se odnose na emisiju i povlačenje novca iz opticaja u cilju obezbeđenja adekvatne količine novca u nekoj nacionalnoj privredi. U okviru ostvarivanja mera kreditno-monetarne politike, centralna banka ima nekoliko instrumenata:
* '''ekontna politika''', koja se sastoji u određivanju visine eskontnih stopa i uslova za odobravanje kredita (visina kredita, rok trajanja i slično);
 
==== Održavanje spoljne likvidnosti ====
 
U okviru ove funkcije centralna banka se angažuje na ostvarenju ciljeva devizne politike, kao što su: obezbeđenje međunarodne likvidnosti zemlje, održavanje stabilnosti deviznog kursa, nesmetano obavljanje platnog prometa, održavanje ravnoteže platnog bilansa, otplata dugova, praćenje i kontrola obavljanja poslova sa inostranstvom, i slično.
 
==== Obavljanje određenih poslova na račun države ====
 
Centralna banka za račun države obavlja različitne kreditne i fiskalne poslove, u kom smislu se zakonom propisuju njena ovlašćenja.
 
==== Druge funkcije ====
 
* kontrola rada [[banke|banaka]] i drugih [[finansijske institucije|finansijskih institucija]];
* pružanje pomoći pri održavanju likvidnosti ostalih učesnika na [[finansijska tržišta|finansijskim tržištima]];
 
=== Vidi još ===
 
* [[Spisak centralnih banaka]]
* [[Narodna banka Srbije]]
177.192

izmjene