Cannes – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: pms:Cannes
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 33:
 
== Demografija ==
 
Broj stanovnika grada Cannesa po popisu iz [[1999]]. bio je 67 304 (oko 69 700 stanovnika po procjeni iz veljače [[2004]].).
 
== Zemljopis ==
 
Cannes se nalazi na Azurnoj obali. Poznat je po svojim prekrasnim pješčanim plažama koje su većinom javne.
 
== Povijest ==
 
Stoljećima je bio malo ribarsko selo sve do dolaska [[Napoleon]]a [[1815]]. koji je bježao s [[Elba|Elbe]]. Najstariji dio naselja bio je na brdu, opasan zidinama koje su ga štitile od napada.
 
Linija 47 ⟶ 44:
 
== Ekonomija ==
 
== Kultura ==
 
Ono najvažnije u Cannesu je [[Filmski festival u Cannesu|filmski festival]] ( [[francuski jezik|franc]]. ''Le Festival de Cannes'') – najprestižniji filmski festival na svijetu. Prvi je put održan od [[20. rujna]] do [[5. listopada]] [[1946]]. i od tada se održava svake godine u mjesecu svibnju. Najprestižnija nagrada festivala je [[Zlatna palma]] (Palme d'Or) koja se dodjeljuje za najbolji film.
 
Linija 57 ⟶ 52:
 
== Znamenitosti ==
 
Cannes je najpoznatiji po svojoj 2,5 km dugoj pješčanoj plaži, širokoj 20 m, tj. bulevaru (Boulevard de la Croisette). Na glasu je kao jedna od najljepših svjetskih promenada koju okružuju luksuzni hoteli, galerije, butici i ostale skupe glamurozne trgovine. Inače ovaj bulevard obilježavaju i visoke palme i cvjetni „kreveti“ koje tijekom godine održava 130 stalno zaposlenih vrtlara. Plaže su privatne, u vlasništvu hotele i namjenjene samo za njihove goste. (Danas ljudi koji posjećuju Cannes i šeću ovom promenadom u principu dolaze tek toliko da vide „koga još ima)“
 
Linija 63 ⟶ 57:
 
== Zanimljivosti ==
 
Također postoji jedna priča vezana uz [[vojvoda od Windsora|Vojvodu od Windsora]], kada je bio princ od [[Wales]]a; na jednom od svojih mnogobrojnih posjeta Cannesu [[1930]]. namjerno je uspavao stražare (vjerojatno nekom tekućinom) i kada su se nakon nekog vremena probudili nastala je velika panika pa su svi dvorani i stražari krenuli u potragu za princem. Obišli su sve njegove omiljene restorane, butike, plaže, hotele, ali ga nisu uspjeli pronaći. Napokon se nakon 4 sata potrage netko sjetio da ne bi bilo zgorega pretražiti i ne tako blještavi i otmjeni dio grada te krenu u smjeru tržnice i Stare Luke gdje je našao budućeg kralja engleske kako sjedi na suncu i jede morske plodove u umaku od češnjaka. Zadovoljan i presretan što je na nekoliko sati osjetio slobodu i živio kao običan čovjek, budući kralj je rekao: „Cannes je kao predivna žena, šarmantan, a opet prepun tajni“.