Razlike između izmjena na stranici "Budistička kosmologija"

Obrisano 5 bajtova ,  prije 9 godina
m/м
razne ispravke
m/м (robot Dodaje: fr:Cosmologie bouddhiste)
m/м (razne ispravke)
 
== Uvod ==
 
Nisu se sve budističke škole bavile kosmologijom. Npr. [[madhjamika]], sa svojim shvatanjem o nepostojanju spoljašnjeg sveta, je gajila malo zanimanja za kosmološke teorije. Tri škole budizma u kojima je prisutno zanimanje za kosmologiju su: [[teravada]], [[sarvastivada]] i [[jogačara]].
 
 
== Svetovi ==
 
U budističkoj kosmologiji čitav svemir je podeljen u tri sfere, ili sveta:
* '''Kama-dhatu''' ([[sanskrit]]) ili '''kama-loka''' ([[pali]]) - čulni svet
 
=== Kama-dhatu ===
 
Najniža od tri sfere je Kama-dhatu (ili Kama-loka), čulni svet. On se proteže sa najniže tačke, od nepreglednog broja [[pakao|paklova]] naviše, kroz ravni duhova, životinja i ljudi, sve do ravni nižih „božanstava", deva, koja obitavaju na najvišoj tački čulnog sveta. Čitav ovaj svet naseljen je bićima koja imaju po šest čula: čulo vida, sluha, ukusa, mirisa, dodira i mentalnih utisaka.
 
 
=== Rupa-dhatu ===
 
Drugi svet, Rupa-dhatu (ili Rupa-loka) se odlikuje odsustvom triju čula: čula ukusa, mirisa i dodira; ovde postoje samo vid, sluh i mentalni utisci. Stanovnici ovoga sveta i dalje poseduju obličje, ili formu (''rupa''), koja je na ovom nivou još uvek neizbežna u njihovom postojanju.
 
 
=== Arupja-dhatu ===
 
Iznad Rupa sveta nalazi se treća sfera svemira, Arupja-dhatu (ili Arupa-loka). U ovom "bezobličnom" ili "nematerijalnom" svetu, vid i zvuk su odsutni - postoje samo mentalni utisci, ili, rečnikom jogačare, samo-svest. Sve škole su saglasne da u bezobličnom svetu postoje četiri nebesa: nebesa bezgraničnog prostora, beskrajne svesnosti, ništavila ili nepostojanja i ni svesnosti ni nesvesnosti. Na ova nebesa pristižu bića čije ponovno rođenje usleđuje za meditacijom na jednu od četiri neograničene ili Brahma-vihare<ref name="Rečnik budizma"/>.
 
* Trevor O. Ling, Rečnik budizma, Geopoetika, Beograd 1998.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
* [http://www.accesstoinsight.org/lib/authors/jootla/wheel414.html Susan Elbaum Jootla, Teacher of the Devas]
 
177.192

izmjene