Brom – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: vep:Brom
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 168:
 
== Zastupljenost ==
 
U prirodi brom je rasprostranjen u vidu jedinjenja. Najpoznatiji [[mineral]] broma je brom-karnalit, KBr* 6 H2O. Rastvoreni bromidi javljaju se u nekim slanim jezerima i u morskoj vodi. Zastupljen je u [[Zemlja|zemljinoj]] kori u količini od 0,37 ppm, uglavnom kao nečistoća u morskom pesku i u kamenoj soli. Brom se u većim količinama javlja u morskoj vodi (65 ppm). U oba slučaja javlja se u vidu [[so]]li natrijumbromida
 
Linija 174 ⟶ 173:
 
== Jedinjenja ==
 
Najpoznatija jedinjenja broma su: bromovodonik (HBr) - veoma jaka kiselina, kao i njene soli natrijum bromid i kalijum broid. Veliki značaj u [[hemija|hemiji]] imaju njegove fluoridne soli NaBrF<sub>x</sub> x=4,5,6. Bromid [[srebro|srebra]] se masovno koristi u fotografiji.
 
== Biološki značaj ==
 
Brom je zastupljen u čovekovom organizmu u količini od oko 50 ppm, ali on nema nikakvu bitnu ulogu.
Pare broma oštećuju sluzokožu organa za disanje, a ako dospe na kožu brom pravi rane koje veoma teško zarastaju. U velikim količinama čist brom je veoma otrovan. Njegova smrtonosna doza iznosi 35 [[gram]]a. Joni broma Br<sup>-</sup> su bozopasn ukoliko njihova količina ne prelazi preko one koja je u morskoj vodi.
 
== Osobine i primena ==
 
Na sobnoj temperaturi čist brom je mrkocrvena tečnost oštrog, neprijatnog mirisa, koja lako isparava. Koristi se u brojnim hemijskim reakcijama. Brom se upotrebljava i u farmaceutskoj i hemijskoj industriji.