Braća Lumière – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: hr:Braća Lumière Mijenja: eu:Lumière
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 1:
[[Datoteka:Fratelli Lumiere.jpg|minithumb|lijevo|Braća Lumière]]
 
'''Braća Lumiere''', Auguste ([[1862]]. - [[1954]].) i Louis ([[1864]]. - [[1948]].), [[1895]]. godine izumili su [[kinematograf]] koji je omogućio javno prikazivanje [[film]]ova.
Red 5:
 
== Prvi film ==
 
Braća su izum [[patent]]irala [[13. veljače]] [[1895]]. godine, a prvi film "Izlazak radnika iz tvornice Lumiere" prikazan je u svrhu demonstracije izuma [[22. ožujka]] 1895. godine na konferenciji o unapređenju fotografske industrije u Francuskoj. [[28. prosinca]] 1895. godine u pariškom Grand Cafeu priredili su komercijalnu kinoprodukciju koja se smatra prvom takvom u povijesti. Tada je u Indijskom salonu uz pratnju pijanista prikazano deset kratkih filmova. Louis Lumiere je je te filmove snimio na način koji je pojačavao njihovu realističnost. Prizor vlaka koji ulazi u stanicu u filmu "Ulazak vlaka na stanicu" bio je tako jak i upečatljiv da su neki gledatelji pobjegli misleći da će ih vlak pregaziti. Prvoj projekciji prisustvovalo je 120 gledatelja, a dužina prikazanih filmova nije prelazila jednu minutu (toliko se materijala moglo snimiti na kazetu koja je sadržavala 17 metara celuloidne filmske vrpce). Prvotni naziv uređaja bio je "Cinetoscope de projection", ali je uređaj brzo preimenovan u "Cinematographe" da se ne bi brkao s Edisonovim kinetoskopom. Naziv je nastao od grčkog izraza ''kinema'' što znači pokret i ''graphein'' što znači pisati. Sprava je bila praktična, lagana i lako prenosiva, te je ubrzo stekla popularnost. Do siječnja 1896. godine već je bilo proizvedeno dvjestotinjak takvih uređaja.
Zahvaljujući fotografskom iskustvu, Loius je sve filmove pomno izradio, vodivši računa o [[kompozicija (likovna)|kompoziciji]], kadriranju i svjetlu. Prizore iz života snimao je fiksiranom, statičnom kamerom, a često je koristio i metodu "skrivene kamere", kloneći se glumaca, dekora, kostima i šminke, te je takvim pristupom postavio temelje [[dokumentarni film|dokumentarnog filma]]. Već film "Ulazak vlaka na stanicu" sadrži sve [[filmski planovi|filmske planove]], a snimatelji su poznavali i najjednostavnije oblike [[montaža|montaže]].
Linija 11 ⟶ 10:
 
== Kasniji život ==
 
Braća Lumiere nisu se mogla prilagoditi brzom i ekspanzivnom razvoju filmske tehnike i nisu znala uskladiti svoj rad sa željama publike koja je već nakon godinu i pola fasciniranost dokumentarističkim filmskim iskazima zamijenila fascinacijom spram fikcije i apstraktnim pričama. Pošto je publika izgubila zanimanje za kratke reportažne filmove snimljene bez duhovitosti, braća su odustala od snimanja filmova i rad na tom području prepustila drugima. Auguste se posvetio [[medicina|medicini]], a Louis je nastavio istraživanja na području reljefnog platna, boje i širokog platna. 1919. godine izabran je za člana Francuske akademije, 1946. godine je francuskoj kinoteci povjerio oko 1800 svojih filmova, od kojih je sam režirao njih 60.
 
== Filmovi braće Lumière ==
 
* Izlazak radnika iz tvornice Lumiere
* Ulazak vlaka na stanicu