Razlike između izmjena na stranici "Arapsko-izraelski sukob"

Obrisano 8 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (razne ispravke)
 
== Pogranični sukobi i međuarapski sukob u Jordanu ==
 
Uvjerljiva izraelska pobjeda u ratu 1967. godine omogućila je Izraelu da odbaci sve pokušaje nagodbe s arapskim susjedima. U studenom 1967. [[Vijeće sigurnosti]] Ujedinjenih naroda donijelo je rezoluciju 242 kojom je pozvalo Izrael da se povuče s (većine) područja osvojena te godine na obranjive granice u zamjenu za trajan mir, no rezoluciju su odbili i Izrael i arapske zemlje.
 
 
== Žrtve ==
 
Broj sveukupnih žrtava tijekom cijelog gotovo 70-godišnjeg bliskoistočnog sukoba, u što se uključuju i neki incidenti uoči samog osnutka države Izrael, je upitan i nema točnih podataka kojima bi se mogao utvrditi točan broj, pošto pojedine strane pretjeruju brojke. Međutim, kada bi se zbrojili svi ratovi u tom sukobu, prema procjeni sveukupno je bilo u prosjeku oko 107.000 žrtava, između 91.000 poginulih minimalno i 124.000 maksimalno.
{| {{prettytable}}
 
Izraelske obavještajne službe su i same izvodile atentate i akcije terorističkog karaktera u inozemstvu. Najznačajnija izraelska kampanja je bila tzv. Afera Lavon, usmjerena protiv Egipta, a nazvana po izraelskom ministru obrane Pinchasu Lavonu. Naime, početkom pedesetih godina su agenti izraelskog Mossada diljem Egipta postavljali bombe na zapadne ciljeve, s namjerom diskreditacije novog egipatskog režima i sprečavanja britanskog povlačenja iz Egipta.
 
* '''Serija palestinskih terorističkih akcija'''
[[Datoteka:PFLP-group-1969.jpg|right|thumb|250px|Ratnici PFLP-a (Popularne Fronte za Oslobađenje Palestine) [[1969]].]]
 
Osobito su teške bile palestinske terorističke akcije s velikim civilnim žrtvama, među kojima je bilo i djece. Otmica autobusa u mjestu Avivim Moshav [[1970.]] godine, rušenje stambene zgrade u naselju Kyrjat Shmona 1974. godine te škole u kibucu Maalot mjesec dana kasnije, a veliki medijski publicitet dobio je PLO kada je zauzeo brod "[[Achille Lauro]]" [[1985.]] godine.
 
* Postupno su terorizam kao oblik političke borbe prihvatili gotovo svi politički pokreti diljem regije. U Egiptu je sedamdesetih godina terorističku djelatnost prihvatio pokret [[Muslimansko bratstvo|Muslimansko bratstvo]] osnovan još dvadesetih godina XX. stoljeća. Najpoznatija akcija izvedena u suradnji s drugom egipatskom skupinom Islamskim Jihadom jest ubojstvo egipatskog predsjednika [[Sadat]]a [[1981.]] godine, kao odmazda za represije prema egipatskim fundamentalistima i približavanje Egipta Izraelu. Muslimanska braća su igrala ulogu u zbivanjima u regiji; u vojnom udaru u [[Sudan]]u [[1989.]] godine te u neuspjelom ustanku protiv sirijskog režima u gradu Hammahu [[1982.]] godine. Nakon što su Muslimanska braća prihvatila politiku kao modus djelovanja, devedesetih godina su glavninu terorističkih aktivnosti u Egiptu preuzele terorističke organizacije [[Islamski Jihad]] i [[Gamma al Islamya]].
[[Datoteka:Israeli soldiers on Palestine street.jpg|right|thumb|250px|Izraelski vojnici patroliraju u [[Hebron]]u]]
Medijski najeksponiranije terorističke akcije devedesetih godina su u svakom slučaju bile samoubilačke akcije palestinskih terorističkih skupina s ciljem potkopavanja bliskoistočnog mirovnog procesa. S praksom samoubilačkih napada palestinske skupine počinju razmjerno kasno, prvi napad je zabilježen tek [[1994.]] godine. Dvije najvažnije palestinske terorističke skupine koje su prakticirale samoubilačke napade jesu [[Hamas]] i [[Islamski Jihad]], kojima se od početka [[2002.]] godine pridružila i skupina [[Brigade mučenika Al Aqse]]. Mete palestinskih bombaša [[Samoubojstvo|samoubojica]] uglavnom su civili.
 
== ReferenceIzvori ==
{{Reference}}
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
{{Commonscat|Arab-Israeli conflict}}
* [http://www.mideastweb.org/history.htm Dokumenti o Arapski-izraelskom sukobu i povijest Izraela i Palestine]
177.192

izmjene