Bitka kod Telamona – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ro:Bătălia de la Telamon
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 20:
 
== Uvod ==
 
Odnosi između Rimljana i Gala u Cisalpinskoj Galiji su tokom najvećeg dijela [[3. vijek pne.|3. vijeka pne.]] bili relativno dobri, tako da je pleme [[Boji]] jednom čak samo zaustavilo pohod transalpskih Gala s ciljem pljačke rimskih teritorija. Međutim, odnosi su se pokvarili kada je [[234. pne.]] rimska država, nastojeći riješiti socijalne probleme svojih građana osiromašenih dugotrajnim [[prvi punski rat|prvim punskim ratom]], počela dijeliti parcele u tzv. ''Ager Gallicusu'' (galskom polju), odnosno nekadašnjim galskim teritorijama u [[Picenum]]u. Nezadovoljstvo je bilo posebno izraženo među Bojima i [[Insubri]]ma koji su odlučili pokrenuti veliki pohod na Italiju. Osim što su mobilizirane snage većine galskih plemena, unajmljeni su i [[Gesati]] - elitni ratnici iz transalpske Galije.
 
Linija 28 ⟶ 27:
 
== Predigra bitke ==
 
Gali, među kojima su isticali gesatski najamnički vođe [[Konkolitan]] i [[Aneroest]] su uspjeli izmanevrirati Papovu vojsku, odnosno neometano prijeći [[Apenini|Apenine]] te upasti u Etruriju. Tamo su opljačkali i opustošili niz gradova, sve dok kod [[Kluzij]]a, tri dana marša od Rima, nisu naišli na jednu rimsku vojsku pod komandom pretora. Gali su, umjesto da joj se direktno suprostave, fingirali povlačenje sve do Fesule (današnji Fiesole) gdje su Rimljanima priredili klopku. Došlo je do krvave [[Bitka kod Fesule|bitke kod Fesule]], koja je završila taktički neodlučeno, odnosno s teškim rimskim gubicima. Gali su, međutim, i sami imali velike gubitke te je Aneroest predložio da se vojska s plijenom povuče ka obali, produži na sjever te nakon oporavka i popune pokrene novi pohod.
 
Linija 34 ⟶ 32:
 
== Tok bitke ==
 
Regul je, vođen željom da sam stekne slavu, započeo bitku bez koordinacije s Papom te krenuo osvojiti brežuljak na putu za sjever. To je Galima dalo priliku da ga napadnu svojom nadmoćnom konjicom. Regul je ubijen, a njegova glava dovedena galskim poglavicama. Međutim, Regulovi su oficiri usprkos tome održali disciplinu te se Gali nisu probili na sjever.
 
Linija 44 ⟶ 41:
 
== Posljedice ==
 
Nedugo nakon bitke je Pap pokrenuo [[kaznena ekspedicija|kaznenu ekspediciju]] na sjever, koja je opustošila zemlju Boja. Nakon nje je nagrađen [[Rimski trijumf|trijumfom]]. Gali, pak, nakon ovakvog poraza dugo vremena nisu bili u stanju ugrožavati Rim, a nakon kraćeg prekida izazvanog Hanibalovom invazijom u [[drugi punski rat|drugom punskom ratu]], je započela politička, a potom i kulturna hegemonija Rima nad Cisalpinskom Galijom, u kojoj će relativno brzo doći do [[romanizacija|romanizacije]] tadašnjeg keltskog stanovništva.
 
== U popularnoj kulturi ==
 
Bitka je kompjuterski rekonstruirana u jednoj od epizoda [[BBC]]-jeve TV-serije ''[[Time Commanders]]''.
 
==Reference Izvori ==
{{reflist}}