Matična ploča – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina (razgovor | doprinos)
Izmjena netočnih tvrdnji
Rjecina (razgovor | doprinos)
Red 9:
**'''NorthBridge''': NorthBridge je direktno konektovan sa [[procesor|procesorom]] ([[CPU]]) preko [[Sabirnica|FSB]]-a (Front Side Bus ili [[Sabirnica]]) što omogućava brzu dostupnost podataka iz memorije i grafičke. Od njega najviše zavise performanse matične ploče te je integrisan na matičnu ploču što znači da se ne može mijenjati.
**'''Southbridge''': Southbridge je sporiji od Northbridge-a te sve informacije iz [[CPU]]-a idu prvo preko Northbridge-a pa tek onda na Southbridge koji je sabirnicama spojen na PCI, USB, zvučni čip, SATA i PATA konektore itd.
*'''Socket''': Socket određuje kojikoju vrstu [[procesor]] možemo udjenuti u matičnu ploču. NemogućeZadnji univerzalni socket koji su podržavali svi proizvođači procesora za PC kompjutere je bio [[socket 7]]. Njega Intel napušta praveći vlastiti socket čime dolazi do današnje podjele na sockete za Intel (i VIA ga koristi) i AMD. Danas je nemoguće staviti [[AMD]] [[procesor]] u matičnu ploču koja podržava [[Intel]] socket (i čipset). Ispod ćemo nabrojati neke od najpoznatijih socketa:
 
**[[Socket 7]] - Zadnji univerzalni socket za PC kompjutere
**Socket 478 - Za starije [[Pentium]] i [[Celeron]] procesore
**Socket LGA775 - Za nove Intel Pentium 4 proceosore
**Socket A - Za stare AMD Athlon procesore
**Socket 754 - Za [[AMD]] Sempron i neke [[AMD]] Athlon procesore
**Socket 939 - Za najnovije i najbrže [[AMD]] Athlon procesore
**Socket AM2 - Za [[AMD]] procesore
 
*'''[[BIOS]]''': Basic Input/Output System (BIOS) kontroliše primitivne fukncije računara i svaki put provjerava svoje stanje kod paljenja [[računar|računara]].
Linija 28 ⟶ 31:
*'''Integrisani dijelovi''': Večina ploča danas ima već ugrađene audio (zvučne), mrežne pa i grafičke čipove.
*'''Naponski konektor''': Preko njega matična ploča dobiva struju (od [[napojna jedinica|napojne jedinice]]), te je raspodjeljuje ostalim dijelovima na matičnoj ploči.
 
 
==Kako matična ploča funkcionira?==