Banovići – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ru:Бановичи
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 13:
 
==Historija==
 
Današnje ime Banovići su dobili prema [[stećak|stećku]] Božićka Banovića, nadgrobnom spomeniku iz srednjeg vijeka koji je lociran u istoimenom selu nedaleko od grada. Stećak je u obliku [[sarkofag|sarkofaga]] sa kamenim postoljem veličine 2,20 x 0,90 x 0,70 m. na prednjoj strani je stiliziran cvijet, a sa bočne strane je natpis na bosančici sljedećeg sadržaja: ''Ase (ovdje) leži Božićko Banović, na svojoj zemlji, na plemenitoj Dramešini, a postaviše (stećak) Hlapac i Obodin i Branko sa braćom.'' Na području Banovića je pronađen i kovani novac za koga se pretpostavlja da potiče iz vremena 250 godina prije nove ere, dakle iz Rimskog perioda. Raniji naziv [[Litva]], što ga je grad dobio po istoimenoj rijeci koja kroz njega protiče, etimološki je nedefiniran.
 
Linija 19 ⟶ 18:
 
==Geografija==
 
Grad je smješten na sjeverozapadnim obroncima planine [[Konjuh]] na nadmorskoj visini 330-380 metara, na magistralnom putu koji povezuje dva velika industrijska centra [[Tuzla|Tuzlu]] i [[Zenica|Zenicu]], odnosno dva velika kantona [[Tuznalski kanton|Tuzlanski]] i [[Zeničko-dobojski kanton|Zeničko-dobojski]]. Banovići se graniče sa općinama [[Lukavac]], [[Živinice]], [[Kladanj]], [[Olovo]] i [[Zavidovići]] i na taj način predstavljaju tromeđu kantona Tuzlanskog, [[Sarajevski kanton|Sarajevskog]] i Zeničko-dobojskog. Banovići su udaljeni od Tuzle 36 km, a od [[Sarajevo|Sarajeva]], glavnog grada BiH 110 km. Najbliža morska obala nalazi se oko 300 km od Banovića u luci Ploče ([[Hrvatska|Republika Hrvatska]]) i za normalne vremenske i saobraćajne okolnosti iz Banovića se na more može stići za oko pet sati vožnje automobilom.
 
Linija 28 ⟶ 26:
 
==Kultura==
 
Zgrada Radničkog doma u Banovićima središte je kulturnih događanja. U ovom prelijepom zdanju smještene su između ostalih: prostorije radija i televizije Banovići, gradska biblioteka i čitaonica, savremeno opremljena i jedna od najboljih u BiH, pozorišna sala, zatim bilijar sala i restoran. Nedavno je puštena u funkciju obnovljena i rekonstruisana I faza "Bosanskog kulturnog centra" (ranije gradsko kino).
 
==Turizam==
 
Banovići imaju hotel "Zlaca" smješten u samom podnožju planine Konjuh. Hotel "Zlaca" je naročito atraktivan za visinske pripreme sportista, za kongrese i seminare, odmor i svaku vrstu rekreacije. Kapaciteti ovog prelijepog objekta su skoro redovno zauzeti što iziskuje potrebu proširivanja kapaciteta i obogaćivanja sadržaja.
 
==Sport==
 
[[Šah]], [[sportski ribolov]] i [[planinarenje]] u Banovićima, također imaju dugu tradiciju. Banovićki ribolovci su ekipa koja dostojno reprezentira svoj grad. Banovići imaju i svoje [[skauti|skaute]] koji su na gotovo svim dosadašnjim (prijeratnim i poslijeratnim) takmičenjima osvajali najveća priznanja.
Zatim kosarkasi i kosarkasice,fudbaleri,takodje postizu zavidne rezultate.
Linija 44 ⟶ 39:
EDIN VIŠĆA najbolji fudbaler "Budućnosti"i reprezentativac BiH
 
==Vanjski Eksterni linkovi ==
 
[http://www.banovici.com Banovići]