Bajaga i instruktori – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Bajaga i Instruktori}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 2:
 
== Istorija ==
 
=== 80-te ===
 
Momčilo Bajagić je bio član rock grupe [[Riblja čorba]] od [[1978]]. do [[1984]]. On nije nameravao da napusti Čorbu, ali su ga događaji naterali da krene u tom pravcu i [[12. april]]a [[1984]]. Bajaga i instruktori imaju svoj prvi koncert u [[Zagreb]]u. Album "''[[Pozitivna geografija]]"'' je postao hit, sa pesmama poput "''Limene trube"'' i "''Papaline"'', a grupa je užurbano počela da priprema drugi album.
 
Linija 17 ⟶ 15:
 
=== 90-te===
 
Uprkos narastajućim problemima u bivšoj Jugoslaviji, Bajaga i instruktori su imali vrlo uspešnu deceniju. Grupe je objavila uspešan mini album "''[[Četiri godišnja doba]]''", sa četiri pesme od kojih je svaka bila povezana sa jednim od četiri godišnja doba. Album "''[[Muzika na struju]]''" ([[1993]].) mnogi obožavaoci smatraju poslednjim zaokruženim albumom. Na njoj su se nalazi nekoliko hitova, uključujući naslovnu pesmu "''Muzika na struju''", kao i "''Grad''", "''Jedino to se zove ljubav''", "''Balkan''" i "''Montenegro''". Sledeće godine objavljen je saundtrek za film [[Ni na nebu, ni na zemlji]]. Pored naslovne numere i nekoliko ranije objavljenih pesama, na albumu se našla i pesma "''Moji drugovi''", folkom inspirisan mega-hit koji je izuzetno popularan i u Srbiji i u [[Srbi|srpskoj]] dijaspori.
 
Linija 23 ⟶ 20:
 
=== Početak 21. veka i posle ===
 
Nakon duže pauze, Bajaga i instruktori su objavili studijski album "''[[Zmaj od noćaja]]"'' (2001). Izdanje je naišlo na pomešane kritike. Pesme "''Zmaj od noćaja"'' i "''Ala"'' su imale osrednji uspeh, kao i bonus pesma "''Zvezda"'', u čast [[FK Crvena zvezda]] koja je izdana istovremeno sa albumom. Kasnije je grupa snimila spot za raniji singl "Pesma protiv maleri"''.
 
Linija 31 ⟶ 27:
 
==Nasledstvo==
 
Bajaga i instruktori su jedna od najuspešnijih i najuticajnijih pop grupa u istoriji bivše Jugoslavije i Srbije. Niz albuma i nagrada od polovine do kraja 80-tih simbolizuje zlatno doba jugoslovenskog pop-roka. Album "Sa druge strane jastuka" smatra se jednim od najboljih jugoslovenskih/srpskih pop-rok albuma svih vremena.
 
Linija 39 ⟶ 34:
 
==Kritike==
 
Najviše kritika Bajage i instruktora odnosila se na činjenicu da je sam Bajaga glavni pevač grupe. Iako su njegov kompozitorski i pesnički talenat visoko cenjeni, mnogi kritičari su skeptični prema Bajaginim vokalnim sposobnostima ukazujući na njegov monoton, narativni vokalni stil sa ograničenim opsegom. Međutim, čini se da ovaj faktor nije mnogo uticao na kvalitet hitova grupe. Zapravo, mnogi obožavaoci poštuju Bajagin vokalni stil kao jedan od zaštitnih znakova grupe, pošto je on možda najpodesniji da recituje svoje kompleksne i deskriptivne stihove.
 
Linija 45 ⟶ 39:
 
== Članovi grupe ==
 
=== Sadašnji članovi ===
* [[Momčilo Bajagić Bajaga]] - (glavni vokal, gitara)
Linija 61 ⟶ 54:
 
== Diskografija ==
 
=== Albumi ===
 
# [[Pozitivna geografija]] - 1984.
# [[Sa druge strane jastuka]] - 1985.
Linija 76 ⟶ 67:
 
===Kompilacije, koncertni albumi i mini-albumi===
 
# [[Neka svemir čuje nemir]] (koncertni album/kompilacija) - 1989.
# [[Četiri godišnja doba]] (mini-album) - 1991.
Linija 82 ⟶ 72:
 
===Muzika iz filmova===
 
# Muzika iz filma „Ni na nebu, ni na zemlji“ - 1994.
# Muzika iz filma „Profesionalac“ - 2003
 
== Eksterni linkovi ==
==Spoljašnje veze==
 
* Zvaničan sajt grupe [http://www.bajaga.com/]
* Bajaga i Instruktori - foto galerija, koncert u Osijeku, 22.10.2006. [http://www.osijek031.com/galerija/thumbnails.php?album=131]