Razlike između izmjena na stranici "Ašer (pleme)"

Obrisano 6 bajtova ,  prije 10 godina
m
razne ispravke
m (r2.7.1) (robot Dodaje: id:Suku Asyer)
m (razne ispravke)
 
== Ašer i veze s drugim narodima ==
Veze Ašera s Izraelom bile su slabe, a upitno je i njegovo izraelsko porijeklo, dok su moguće veze s [[Kanaanci]]ma. [[Gad (pleme)|Gad]] i Ašer braća su po majci, a „gad“ je bio i pridjev koji se nadodavao božanstvima, te je označavao sreću. To bi moglo podsjetiti na [[Asirci|asirskog]] boga [[Ašur]]a, čije ime znači „bogat“, „prosperitetan“, a što je i značenje samog imena plemena Ašer. Ipak ta je teza teško prihvatljiva, već i zbog samog suglasničkog oblika imena, kod je suglasnički oblik imena plemena Ašer "''ašr''", suglasnički oblik imena boga i naroda Ašur je "''aššr''". Semiti će lako promijeniti [[samoglasnik]]e, no suglasnici su fiksni i ne mijenjaju se lako. Usto, u doba kad već imamo Deborinu pjesmu iz Starog zavjeta, a to je u 7. st. pr.n.epne. (prethodila joj je zasigurno duga usmena predaja), Asirci se tek počinju približavati sjeveru Izraela, a njihove pretke od izraelskih plemena dijeli prostrano područje [[Aram]]a i [[Fenicija|Fenicije]].
 
Veze Ašera s Izraelom bile su slabe, a upitno je i njegovo izraelsko porijeklo, dok su moguće veze s [[Kanaanci]]ma. [[Gad (pleme)|Gad]] i Ašer braća su po majci, a „gad“ je bio i pridjev koji se nadodavao božanstvima, te je označavao sreću. To bi moglo podsjetiti na [[Asirci|asirskog]] boga [[Ašur]]a, čije ime znači „bogat“, „prosperitetan“, a što je i značenje samog imena plemena Ašer. Ipak ta je teza teško prihvatljiva, već i zbog samog suglasničkog oblika imena, kod je suglasnički oblik imena plemena Ašer "''ašr''", suglasnički oblik imena boga i naroda Ašur je "''aššr''". Semiti će lako promijeniti [[samoglasnik]]e, no suglasnici su fiksni i ne mijenjaju se lako. Usto, u doba kad već imamo Deborinu pjesmu iz Starog zavjeta, a to je u 7. st. pr.n.e. (prethodila joj je zasigurno duga usmena predaja), Asirci se tek počinju približavati sjeveru Izraela, a njihove pretke od izraelskih plemena dijeli prostrano područje [[Aram]]a i [[Fenicija|Fenicije]].
 
Vjerojatnije je da je riječ o muškom obliku imena kanaanske božice [[Ašera|Ašere]], koja je još dugo nakon zauzimanja područja na kojem su živjeli Kanaanci bila štovana među Izraelcima.
 
== Vidi također ==
 
* [[12 izraelskih plemena]]
* [[Pretpovijest Izraela i Palestine]]
* [[Kraljevstvo Izrael]]
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
*[http://www.abarim-publications.com/Arie/Names/Asher.html Biblical Name Vault]
 
177.192

izmjene