Razlike između izmjena na stranici "Avatar (film, 2009)"

Obrisano 9 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (razne ispravke)
 
== Snimanje i efekti ==
 
== Jezik ==
Većina filma će biti na engleskom jeziku, koji je opšteprihvaćen kao generalni [[Čovek|zemaljski]] sistem komunikacije. Džejms Kameron je pretežno uz pomoć ligviste profesora na [[Univerzitet Južne Kalifornije|Univerzitetu Južne Kalifornije]] [[Pol Fromer|Pola Fromera]], koji je često bio lingvistički konsultant za [[Holivud|holivudsku filmsku industriju]], stvorio čitavi zasebni jezik pandorijanskih domorodaca, u sklopu procesa izmišljanja njihove autentične kulture<ref>[http://www.ew.com/ew/article/0,,20007998,00.html Velika očekivanja], Entertejmnent nedjeljnik</ref>. Poduhvat je trajao oko dvije godine.
 
== Distribucija ==
 
=== Marketing ===
 
=== Bioskop ===
 
=== Kućni video ===
 
== Kritike ==
 
Prema poznatom veb sajtu posvećenom filmovima ''Truli paradajz'' Avatar trenutno ima 83% pozitivnih i 17% mješovitih i negativnih kritika<ref>[http://www.rottentomatoes.com/m/avatar/ Avatar], Rotten Tomatoes</ref>, dok je 94% vrhunskih kritičara Avatar jednoglasno proglasili „svježim“, a 6% dalo izmiješan i negativan stav<ref>[http://www.rottentomatoes.com/m/avatar/?critic=creamcrop Avatar, Cream of the Crop], Rotten Tomatoes</ref>. Na ''Metakritiku'' film ima prosječnu ocjenu u iznosu od 84 od 100<ref>[http://www.metacritic.com/film/titles/avatar Avatar], Metacritic</ref>. Čuveni filmski kritičar [[Rodžer Ebert]] je nazvao film predivnim i poredio ga sa utiskom [[Ratovi zvezda Epizoda IV: Nova nada|Zvjezdanih ratova]] iz 1977. godine<ref>[http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091211/REVIEWS/912119998 Avatar (PG-13], Roger Ebert</ref>.
 
 
== Adaptacije ==
 
=== Knjige ===
Nagoviješteno je da Džejms Kameron piše roman „Avatar“, koji će biti objavljen po bioskopskoj premijeri<ref>[http://movies.ign.com/articles/103/1031305p1.html Budućnost Avatara], IGN</ref>. Roman neće biti drugi dio priče koja prethodi ili vremenski dolazi poslije filma, već će biti vremenski sklopljen tako da se odvija paralelno sa događajima u igranom filmu, otkrivajući i nove stvari o čudesnom svijetu Pandore.
 
== Nastavci ==
 
Juna 2006. Džejms Kameron je najavio da će od uspjeha filma zavisiti hoće li imati dva nastavka, tj. hoće li ''Avatar'' biti trilogija<ref>[http://www.mtv.com/movies/news/articles/1535402/06292006/story.jhtml Kraljevski povratak 'Titanik' genijalca Džejmsa Kamerona: dvije NF trilogije], [[MTV]]</ref>, potvrđujući isto i za ''Bojnog anđela''. Od uspjeha „Avatara“ ovisi čitava masa filmskih projekata za koje je rečeno da će možda biti snimani u 3D, a među njima su i Kameronovo novo izdanje svog najprofitabilnijeg filma, „Titanik 3D“<ref>[http://www.rollingstone.com/news/story/29344784/james_cameron_and_peter_jackson_explore_the_future_of_film Džejms Kameron i Piter Džekson], RollingStone</ref>, kao i „Terminator 2 3D“.
 
{{reflist|2}}
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
 
* [http://www.avatarmovie.com/ Zvanična mrežna prezentacija] {{en icon}}
* [http://www2.avatarmovie.com/ Stara promotivna mrežna prezentacija] {{en icon}}
177.192

izmjene