Autonomni pokreti – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m održavanje
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 5:
 
== Pozadina ==
 
1970-te su godine “istorijskog kompromisa” (it. ''compromesso storico''), kada su se Komunistička partija Italije (KPI) i demohrišćani, ranije nepomirljivi politički protivnici, okrenuli saradnji radi prevazilaženja duboke ekonomske, društvene i političke krize u zemlji. Lider komunista Enrico Berlinguer i predsednik demohrišćana [[Aldo Moro]] su bili glavni zagovornici te saradnje. Mnogi radikalni levičari taj potez KPI doživljavaju kao izdaju klasne borbe i počinju tražiti političke alternative izvan parlamenta.
 
Linija 13 ⟶ 12:
 
== Italijanska autonomia ==
 
Autonomni žele ukidanje, a ne popravljanje, državnog aparata. Država je za njih generator svih nepravdi u društvu. Krajem 1960-ih u Italiji se javlja samoredukcija (''autoreduzione''), tj. pokret odbijanja plaćanja računa. Zauzimanjem prostora (kuća, fabrika, fakulteta, javnih površina) su ispoljavali svoje neslaganje sa koceptom vlasništva, protovili su se špekulacijama sa nekretninama zbog kojih su mnogi ostajali bez krova nad glavnom i tražili svoje mesto u javnosti. Jedan od glavnih slogana autonomnih pokreta je bio “vogliamo tutto!” (hoćemo sve!). Sukobi sa policijom, mrtvi i masovna hapšenja su bili svakodnevnica. Sa autonomnim pokretima se javljaju prvi [[socijalni centri]] u Italiji, a njihovo nasleđe se ogleda i danas u mnogim autonomnim pokretima i mestima širom Italije i Evrope. Jedan od važnijih teoretičara pokreta bio je [[Antonio Negri]].
 
Linija 19 ⟶ 17:
 
== Nemački autonomen ==
 
Nemački pokret je učio od italijanskog i mnogi su nemački aktivisti tih godina bili u Italiji da bi kasnije tu borbu preneli u Nemačku. Tako nastaju autonomen, nemačka varijanta autonomnih pokreta, a iz njih se kasnije razvija [[crni blok]]. Glavni oslonci nemačkog autonomnog pokreta su bile [[feminizam|feministkinje]], [[skvot]]eri i anti-nuklearni aktivisti. Nemačka je posle Drugog svetskog rata intenzivno razvijala nuklearnu energiju. [[1977]]. je godina masovnih demonstracija protiv atomskih centrala. [[1979]]. je preko 150.000 ljudi protestovalo protiv nuklearne politike SDP i federalne vlade.
 
Linija 33 ⟶ 30:
 
== Novi autonomni pokreti ==
 
Primer novih autonomnih pokreta su [[zapatisti]], potomci Maja indijanaca iz džungli Čjapasa u [[Meksiko|Meksiku]], koji se bore protiv ugnjetavanja koje su trpeli od kada je [[Hernan Kortez|Kortez]] ušao u južni Meksiko i za narodnu autonomiju.