Acetilen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Munjanes (razgovor | doprinos)
m replaced:   → (2) using AWB
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Clean_up
Red 93:
 
== Reakcije ==
* Iznad <span style="white-space:nowrap;">400 &nbsp;°C</span> (<span style="white-space:nowrap;">673 K</span>) počinje [[piroliza]] acetilena, što je podosta nisko za ugljovodonike. Glavni proizvodi su [[Dimer (hemija)|dimer]] [[vinil-acetilen]] (C<sub>4</sub>H<sub>4</sub>) i [[benzen]]. Na temperaturama iznad <span style="white-space:nowrap;">900 &nbsp;°C,</span> (<span style="white-space:nowrap;">1173 K</span>), glavni proizvod je [[čađ]].
* Pomoću acetilena, [[Marselen Bertelo]] je prvi pokazao da je moguće da [[alifatično jedinjenje]] može da nagradi aromatično kada je zagrevao acetilen u staklenoj cevi da bi dobio benzen sa primesama toluena. Bertelo je oksidovao acetilen da bi dobio sirćetnu i oksalnu kiselinu. Uvideo je da se acetilen može redukovati u eten i etan.
* [[Polimerizacija]] acetilena sa Cigler-Natovim katalizatorom stvara [[poliacetilen]]. Poliacetilen, niz ugljenikovih atoma među kojima se smenjuju jednostruke i dvostruke veze bio je prvi organski poluprovodnik ikad otkriven; u reakciji sa [[jod]]om daje izuzetno provodan materijal.