PostgreSQL – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
Uvod:
<blockquote style=&quot;border: 1px solid blue; padding: 2em;&quot;>
PostgreSQL je objektno-relacioni sistem za upravljanje bazama podataka
Red 6:
 
POSTGRES je bio pionir u nekim konceptima koje su postale dostupne u komercijalnim bazama tek dosta kasnije. PostgreSQL je open-source izdanak originalnog berklijevog koda. Podržava veliki deo SQL standarda i obezbeđuje mnoge savremene karakteristike:, npr. kompleksne upite, foreign keys, trigere, views, transakcioni integritet. PostgreSQL može biti slobodno korišćen, modifikovan i distribuiran od strane svakog korisnika za bilo kakvu upotrebu, bila ona privatna, komercijalna ili akademska.
 
- kompleksne upite
- foreign keys
- trigere
- views
- transakcioni integritet
 
PostgreSQL može biti slobodno korišćen, modifikovan i distribuiran od strane svakog korisnika za bilo kakvu upotrebu, bila ona privatna, komercijalna ili akademska.
</blockquote>
Istorija:
<blockquote style=&quot;border: 1px solid blue; padding: 2em;&quot;>
POSTGRES projekat je bio vođen od strane profesora Majkla Stonbrakera i implementacija je započela 1986. godine. Prva demo verzija je postala operativna 1987 godine i bila je prikazana 1988 godine na ACM-SIGMOD konferenciji. Verzija 1 je bila objavljena u junu 1989 godine, verzija 2 u junu 1990, verzija 3 1991 godine. Berklijev POSTGRES je zvanično završen sa verzijom 4.2.1994, Endrju Ju i Džoli Čen su POSTGRES-u implementrirali interpreter za SQL jezik. Pod novim imenom, Postgres95 je bio izdan na webu kao open-source verzija originalnog POSTGRES Berkli koda. Pored ostalih, izvršena su sledeća poboljšanja:
Linija 26 ⟶ 18:
1996 je bilo jasno da naziv Postgres95 neće izdržati test vremena. Odabrano je novo ime, PostgreSQL, koje ukazuje na povezanost originalnog POSTGRESA i mogućnosti korišćenja SQL–a.
</blockquote>
Linkovi:
<blockquote style=&quot;border: 1px solid blue; padding: 2em;&quot;>
Linkovi:
 
- http://www.postgresql.org/
- http://www.postgresql.org/docs/books/