Razlike između izmjena na stranici "Arijanstvo"

Obrisana 4 bajta ,  prije 9 godina
m
razne ispravke
m (r2.7.2+) (robot Mijenja: he:אריאניות)
m (razne ispravke)
 
== Zagovornici i protivnici ==
 
Značajniji zagovornici arijanstva bili su, osim samog Arija, biskup Euzebije Cezarejski, Eunomije, [[protupapa]] Feliks II., Vulfil, te [[carigrad]]ski patrijarsi: Macedonije (342.-346., 351.-360.), Eudoksije Antiohijski (360.-370.), Demofil (370.-379.) i Maksencije (380.).
 
 
Bilo je više inačica arijanstva, no sljedeće točke zajedničke su većini sljedbenika:
 
*Samo je Otac [[Bog]]: samo on je nestvoren, vječan, mudar, dobar, nepromjenjiv.
 
*Bog nije mogao sam izravno stvoriti svijet, nego uz pomoć posrednika - Logosa ([[grčki jezik|grč.]] Riječ) - koji je sam stvoren. Sin Božji je preegzistentan, to jest postoji oduvijek i prije svijeta, i on je međubiće, između Boga i svijeta, savršen odraz Oca. Može ga se označiti i kao Boga, ali samo u [[metafora|metaforičkom]] smislu. On je ipak stvorenje, premda prvo Božje stvorenje. Načinjen je, ne iz iste biti Očeve, nego iz ničega, voljom Očevom, prije vremena, ali opet u vremenu. Stoga on nije vječan, te je »bilo vrijeme u kojem ga nije bilo.« Tako su i njegova moće, njegova mudrost i njegovo znanje ograničeni.
 
 
== Arijanstvo u ranom srednjem vijeku ==
 
Dok je arijanstvo cvalo u Carigradu, [[goti|gotski]] obraćenik Vulfil poslan je kao [[misionar]] gotskim [[barbari]]ma s onu stranu [[Dunav]]a, a iz političkih ga je razloga podržavao [[Konstancije II.]]
 
177.192

izmjene