Antonije Veliki – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 26:
 
== Mladost ==
 
Antonije je rođen oko [[250]]. godine u selu Komi blizu Herakleje. Mladost je proveo u [[Aleksandrija|Aleksandriji]]. Imao je bogate roditelje, i odrastao je u blagostanju i izobilju. Od ranog detinjstva njegova tiha priroda odaljavala je od druge dece, zadržavajući ga u domu kod pobožnih roditelja, koji su ga čuvali kao zenicu oka. Nije pohađao školu, tako da nikad nije naučio čitati ni pisati. Kada je imao osamnaest godina, umrli su mu i otac i majka, ostavivši mu u nasledstvo sve svoje bogatstvo.
 
Linija 34 ⟶ 33:
 
== Podvižništvo ==
 
Antonije je u početku svoga podvižništva često obilazio pustinožitelje koji su živeli sličnim životom. Gledajući njihove podvige i vrline, i sam se trudio da ih dostigne. Na taj način on je, kako kaže Atanasije, „slično mudroj pčeli sa svih strana sabirao duhovni med, slažući ga u svoje srce kao u košnicu“.<ref>Atanasije Veliki, Žitije svetog Antonija</ref> Od jednog se učio uzdržavanju od hrane, spavanju na goloj zemlji i dugotrajnom bdenju, od drugoga neumornoj molitvi, pažnji prema pomislima i bogomisliju, od trećeg trudoljublju, vernosti pravilima i trpljenju, dok je od svih zajedno primao isti duh vere u Hrista.<ref>Dobrotoljublje, Sveti Antonije Veliki</ref> On je nastojao da u sebi sabere sve ono čim se svaki od duhovnika koje je sreo odlikovao ponaosob.
 
Linija 59 ⟶ 57:
 
== Naukovanje ==
 
Antonije je vremenom izrastao u pravog duhovnog gorostasa. Nakon vremena izgrađivanja, on je izašao da služi verujućima, opremljen raznim darovima svetog Duha. Atanasije piše da je Bog svetom Antoniju dao snažnu reč, koja prodire do dubina srca. On je umeo sa takvom silom da govori da su mnoge vojvode i građani sa značajnim imetkom, zbacivali sa sebe sve životne brige i postajali askete. LJudi su mu dolazili da bi čuli reč istine i da bi našli duhovno vođstvo. Pustinjaci su se sabirali oko Antonija i njegova monaška zajednica se sve više rasla.<ref>Deca Apokalipse, Sveti Antonije Egipatski</ref>{{cquote2|'''Probudimo se iz sna dok se još nalazimo u ovom telu.'''}}
 
Linija 97 ⟶ 94:
<div class="references-small"><references/></div>
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
{{commonscat|Saint Anthony the Great}}
 
*[http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Dobrotoljublje/dobro102.htm Sveti Antonije Veliki] (Dobrotoljublje)
*[http://www.svetosavlje.org/biblioteka/prolog/index.php?m=1&d=17&a=1&date=1- Prepodobni Antonije Veliki] (Prolog)