Antigon I Monoftalmos – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: tr:I. Antigonos Monophtalmos
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 36:
 
== Antigon postaje najjači dijadoh Azije ==
 
Posle Perdikine smrti nastaje nova podela carstva. Antigon je određen da bude komandant u ratu protiv Eumena u [[Mala Azija|Maloj Aziji]]. Eumen je poražen, a i armija koja je dolazila da ga spase. Dok je Antipater kao regent celog carstva kontrolisao Evropu, Antigon kontroliše Aziju. Antigon postaje najjači dijadoh Azije.
 
Linija 42 ⟶ 41:
 
== Savez protiv Antigona ==
 
Postavši najmoćniji dijadoh Azije Antigon uzima blago iz Suze i ulazi u [[Vavilon]], koji se nalazio u [[Seleuk]]ovoj satrapiji. [[Seleuk]] ulazi u savez sa [[Ptolemej]]em, [[Lizimah]]om i [[Kasander]]om protiv Antigona. Antigon osvaja velik deo [[Sirija|Sirije]] [[314. pne.]] , i opseda [[Tir]] preko godinu dana. To je bilo [[Ptolemej]]evo područje. Antigonov sin [[Demetrije Poliorket]] je poražen od [[Ptolemej]]a u [[bitka kod Gaze|bici kod Gaze]] [[312. pne.]] , a ubrzo mu [[Seleuk]] preotima Vavilon [[311. pne.]] i velika istočna prostranstva. Sklapa se mir koji kratko traje.
 
Linija 48 ⟶ 46:
 
== Proglašava se naslednikom Aleksandra Makedonskog ==
 
Mir je trajao jedno vreme. Ptolemej i Kasander obnavljaju neprijateljstva. [[Ptolemej]] se širi na [[Kipar]], Egej i delove [[Mala Azija|Male Azije]]. Demetrije pobeđuje [[Ptolemej]]a u [[bitka kod Salamine|bici kod Salamine]] na Kipru [[306. pne.]]. Posle bitke Antigon i Demetrije Poliorket se proglašavaju kraljevima i naslednicima Aleksandrovog carstva. Pripremio je ogromnu flotu i vojsku i pokušava invaziju Egipta [[306. pne.]] . Oluja i nemogućnost da prođe kroz [[Ptolemej]]ev obrambeni sistem sprečavaju ga u invaziji Egipta. Ostrvo [[Rodos]] je bilo odbilo da učestvije u invaziji Egipta. Zato ga [[Demetrije Poliorket]] opseda od 305. pne do 304. pne.. Opsada završava mirovnim sporazumom.
 
== Antigonov poraz ==
 
Antigon se nalazi u ratu sa [[Seleuk]]om, [[Ptolemej]]em, [[Lizimah]]om i [[Kasander]]om, jer graničio je sa sva četiru dijadosa. Kasandera je toliko pritisnuo da je Kasander molio za mir, a Antigon je zahtevao celu Makedoniju. Međutim saveznički napadi spasavaju Kasandera, pa se Antigon i Demetrije bore protiv [[Lizimah]]a. [[Seleuk]] i [[Lizimah]] pobeđuju i ubijaju Antigona u [[bitka kod Ipsa|bici kod Ipsa]] [[301. pne.]].