Amnezija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 27:
== Podjela po uzroku ==
* [[Posttraumatska amnezija]] je najčešće uzrokovana povredama glave (npr. nakon pada, jakog udarca itd.). Ovakva amnezija je obično prolazna, ali može biti i stalna, anterogradnog tipa, retrogradnog ili kombinovanog. Trajanje amnezije zavisi od jačine povrede, i na osnovu trajanja se može predvidjeti rok za oporavak drugih moždanih funkcija uzrokovanih istom povredom. Blage traume, poput nefatalnog saobraćajnog udesa, mogu prouzrokovati zaboravljanje događaja prije udesa, zbog naglog prekidanja prenosa iz privremene u trajnu memoriju. Zbog toga se može desiti i da žrtva udesa zaboravi lica određenih ljudi, događaje itd.
 
* [[Disocijativna amnezija]] je uzrokovana psihološkim problemima (dakle nevezano sa fizičkim ozljeđenjima, oboljenjima i zarazama, koje se sve nazivaju ''organskim amnezijama''). U ovaj tip spadaju:
** [[Potisnuto sjećanje]] je kontroverzna teorija po kojoj oboljeli ne može da se sjeti određenih događaja jer su bili traumatični, poput žestokog nasilja ili silovanja. Događaji su smješteni u trajnu memoriju, ali osoba ne može da im svjesno pristupi zbog psihološkog mehanizma samoodbrane. Dotične osobe su u potpunosti sposobne da pamte buduće događaje, i čak postoji mogućnost da djelimično ili potpuno pristupe i traumatičnim uspomenama. Ovaj vid zaboravljanja je u potpunosti različit od anterogradne amnezije, jer se u ovom slučaju događaj smjestio u trajnu memoriju ali osoba ne može da mu pristupi, te postoji mogućnost oporavka, dok kod anterogradne memorija događaji nisu ni uspjeli da budu smješteni u trajnu memoriju, potpuno su izbrisani, i osoba ni kasnije neće moći nikad da ih se sjeti.