Enya – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 41:
 
Enya je snimila dva solo instrumentala: "An Ghaoth Ón Ghrian" (na Irskom "Solarni vetar") i "Miss Clare Remembers" koji su 1984 izbačeni u albumu "Touch Travel". Tada je nazvala sebe Enya. 1984. godine komponovala je za film "The Frog Prince" (Princ žaba). 1986. godine komponovala je za BBC-jev dokumentarac "Kelti" ("The Celts") i ta muzika je bila na njenom prvom solo albumu Enya (1987), ali tada je album prvukao vrlo malo pažnje. B-strana singla "Eclipse" je svirana u nazad i modelovana da bi se dobila Enjina pesma "Deireadh An Tuath" (1987). Njenu pesmu "Boadicea", sa istog albuma, kasnije je obradio bend The Fugees i napravio singl "Ready Or Not" (1996), što je izazvalo probleme zato što nisu pitali Enju za dozvolu niti su pomenuli da je to njena pesma, a nisu pitali za dozvolu ni Maria Winansa koji Enji dao dozvolu (Winansova pesma, "I Don't Wanna Know" koju prikazuje rep P. Diddy-ja i zasluge su dobila sva tri umetnika, postala je Enjin najveći singl 2004).
 
=== 1988-1991: Internacionalna popularnost, Watermark i Shepherd Moons ===
 
Odd 1988. godine Enjina karijera je krenula na bolje sa albumom "Watermark" u kom je poznata pesma "Orinoco Flow" (ponekad pogrešno zvana i "Sail Away"). Pesmu "Orinoco Flow" je nazvala po studiu Orinoco Studios (sada Miloco Studios), gde ju je i snimila. Pesma "Orinoco Flow" je bila na vrhu svih top lista u Ujedinjenom Kraljevstvu, na 2. mestu u Nemačkoj i prodala je 11 miliona primeraka albuma "Watermark".
 
Enya je rekla: "Uspeh albuma "Watermark" me je iznenadio. O muzici nikad nisam razmišljala kao o nečemu reklamnom, uvek je bila nešto vrlo privatno za mene."
 
Tri godine kasnije snimila je novi hit album, "Shepherd Moons", koji je prodat u 12 miliona primeraka i Enji je doneo prvu Gremi nagradu. "Shephard Moons" je najduže stajao na top listama čak 238 nedelja na listi Billboard 200. Pesme "On Your Shore" i "Exile" (iz albuma "Watermark") i "Epona" (iz albuma "Enya") bile su u filmu L. A. Story (1991). Pesma "Ebudae" je bila u filmu "Toys",a pesme "River", "Watermark" i "Storms of Africa" u filmu Green Card. Pesma "Book Of Days" je bila u filmu "Far and Away", bila je prevedena na Engeski dok je pre bila na Irskom u albumu "Shepherd Moons"(1993). 1993. godine pesma "Marble Halls" sa albuma "Shepherd Moons" bila je u filmu The Age Of Innocence.
== Muzički stil i drugi projekti ==