Enya – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 29:
 
Enya je studirala klasičnu muziku na koledžu. Kada je završila koledž producent Nicky Ryan je pitao da se pridruži svom prodičnom bendu. Nije dugo bila u tom bendu jer je smatrala da je to muzički graniči zato je 1982. godine postala poslovni partner zajedno sa Nicky Ryan i Roma Ryan. Njen prvi zadatak je bio da napiše numeru za film Princ žaba (The Frog Prince by Sir David Puttnam). Zatim, da napiše numeru za BBC-jev dokumentarac "Kelti" ("The Celts"). Enya je tada potpisala ugovor sa Warner music, a potom i sa EMI Music Publishing. Prvi album ovog ugovora joj je bio "Watermark" sa hit singlom "Orinoco Flow". Praćen albumima "Shepherd Moons", "The Memory Of Trees", "Paint The Sky With Stars", "A Day Without Rain" u kojima su poznati singlovi "Only Time", "Amarantine" i singlovi za veoma uspešan film "Lord Of The Rings;The Fellowship Of The Ring" su "Aniron" i "May It Be". Enya, Nicky i Roma bili su nominovani za nagrade "The Golden Globe Award" i "The Academy Award" za pesmu "May It Be",bili su nominovani za mnoge nagrade i dosta njih su i osvojili ukljucujuci nagradu "The Ivor Novello For International Achievement". Relativno skoro Enya je doktorirala muziku.
 
== Život i karijera ==
 
=== 1961-1983: Muzičko vaspitanje i Clannad ===
 
Enya je rodjena i odrasla u parohiji Gweedore u Irskoj. Ona je deo muzikalne porodice koja priča na Irskom, šesto od devetoro dece. Njeni baka i deka u bili u bendu koji je svirao po celoj Irskoj, njen otac je neko vreme bio glavni muzičcar benda Slieve Foy i njena majka je svirala u bendu pleasača. U ranim godinama, Enya se pojavljivala u mnogim pantomimama na sceni u lokalnom pozorištu i pevala je sa svojom braćom i sestrama u majčinom horu u katoličkoj crkvi Svete Marije. Pohađala je školu Loreto Community School u Milfordu i tada s preselila da bi išla na koledž, želela je da postane klasični pijanista, osim muzike studirala je i slikanje.
 
Enya ima 4 brata i 4 sestre, od kojih je nekoliko formiralo bend An Clann As Dobhar 1968. godine. U sedamdesetim su bend preimenovali u Clannad. Osamdesetih Enya je radila sa svojom braćom i sestrama u tom bendu. Enya je svirala klavijature i pevala vokale za njihov album Crann Úll (1980), zvanično nije bila član benda do 1981 godine kada su snimili Fuaim, tada se pojavila na omotu albuma. Tokom te iste godine, Enya je bilaa i član benda Ragairne. 1982. godine producent i menadžer Nicky Ryan je napstio Clannad i Enya mu se pridružila i započela svoju solo karijeru. Enya je tada formirala svoj studio Aigle, što na Francuskom znači orao.
 
== Muzički stil i drugi projekti ==
 
Kao muzička grupa Enya predstavlja partnerstvo između tri osobe: Enya, koja komponuje i izvodi muziku; Nicky Ryan, koji je producent albuma; i Roma Ryan, koja piše reči pesama na nekoliko jezika, osim Irskog, Enya pesme prevodi na Irski. Enya svira sve instrumente i peva sve vokale u svojim delina osim ako nije navedeno suprotno. Iako postoje neka dela u kojima su korišćeni akustički instrumenti, skoro svi zvuci iz njenih dela su proizvedeni sintisajzerom. Zvuk iz pesama koji je njen zaštitni znak napravljen je od 80 slojeva njenog glasa.
 
Njen zaštitni znak (zvuk) koristi jednostavne aranžmane sa multi-tracking vokalima. Enya svaki vokal peva posebno da bi ih kasnije spojili u virtuelni hor. Enjin glas je mecosopran. U pesmi "Cursum Perficio" albuma Watermark, Enya dostiže ton C donje oktave, kasnije u pesmi peva ton A visoke oktave.