Razlike između izmjena na stranici "Alternativna medicina"

Obrisano 10 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.2) (robot Mijenja: nl:Alternatieve geneeswijze; kozmetičke promjene)
m/м (razne ispravke)
 
Te postupke najčešće vrše osobe koje nisu prošle znanstveno utemeljeni i državno verificirani oblik medicinskog obrazovanja - medicinske fakultete ili medicinske škole, te zbog toga spadaju u kategoriju nadriliječnika.
 
 
== Odnos medicine prema alternativi ==
 
U novije vrijeme sve češće se nekim metodama koje su se etablirale kao "alternativa" koriste i liječnici, najčešće kao pomoćnim metodama u liječenju. Širenje ovog fenomena komplementarno je trendovskom širenju općenite pseudoznanosti, što proučavaju i sociolozi.
 
 
== Svjetonazor ==
 
Praktikanti "alternative" često objašnjavaju svoje tehnike specifičnim filozofskim i religijskim postavkama, što su dogmatski (činjenično neutemeljeni) sustavi, te se rijetko ili gotovo nikada ne oslanjaju na znanstvene dokaze, a kada to čine, često ih krivo interpretiraju.
Velik broj praksa oslanja se na svjetonazor katakterističan za [[New Age]], primjerice [[reiki]], [[bioenergetska terapij]]a. U ovom sustavu, reinterpretirane su pojedine postavke poznate iz [[hinduizam|hinduizma]], ali i [[teozofija|teozofska]] učenja. "Alternativa" stoga često predstavlja životni stil koji se bazira na difuznim učenjima i praksama.
 
== Različite prakse ==
 
Često se koriste i termini "prirodna medicina" a neki svrstavaju i "duhovnu medicinu" u alternativne prakse.
Paralelno se koriste i termini komplementarna medicina, [[tradicionalna medicina]], a u ovaj pojam se ubrajaju i tradicionalna [[kina|kineska]] medicina te [[kiropraktika]].
 
 
== Kritike alternativne medicine ==
 
Među znanstvenom zajednicom vlada široko mišljenje da alternativna medicina u načelu ne postoji, već postoji medicina i ono što medicina nije.
Jedan od najjačih prirodoznanstvenih kritičara alternativne "medicine", [[Richard Dawkins]], definira alternativnu medicinu kao:
 
== Pouzdanost alternativnih tretmana ==
 
Velik broj alternativnih "metoda" nema nikakvu dokazanu djelotvornost osim kratkotrajnog placebo efekta (kao što ga već ima i bilo koja medicinska metoda, uz svoju standardnu dokazanu djelotvornost), a jedan dio metoda predstavlja izravnu i neizravnu opasnost za zdravlje čovjeka.
Postoji mali broj tretmana koji opisuju malu uspješnost i baziraju se na činjenicama - jedino nisu provedene opsežna testiranja kakva danas provodi medicina kad želi provjeriti djelotvornost pojedinog lijeka odnosno terapije.
 
== Vidi još i: ==
 
* [[Alergija#Alternativne terapije|Alergija - alternativne terapije]]
* [[Homeopatija]]
* [[Tradicionalna medicina]]
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
{{Commonscat|Alternative medicine}}
 
* [http://www.moravek.net/links/links-001.html#06f Moravek.net: Alternativna medicina]
* [http://www.hr/wwwhr/business/medicine/alternative/index.hr.html www.hr: Alternativna medicina (katalog)]
* [http://dmoz.org/World/Hrvatski/Zdravlje/Alternativna_medicina/ Open directory: Alternativna medicina]
{{Commonscat|Alternative medicine}}
 
[[Kategorija:Alternativna medicina| ]]
177.192

izmjene