Razlike između izmjena na stranici "Aleksandar Obrenović"

Obrisano 7 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (razne ispravke)
 
== Biografija ==
 
=== Detinjstvo na Dvoru kralja Milana ===
 
Aleksandar Obrenović je rođen [[14. avgust]]a [[1876]]. godine u jednom porodilištu koje je lično finansirao kralj Milan. Brigu o mladom Aleksandru je isključivo vodio kralj Milan. Po uzrastanju mladog kraljevića, kralj Milan je naredio da se pošalje na školovanje u [[Pariz]] o njegovom trošku. Zajedno sa mladim kraljevićem tada su se u Parizu nalazili njemu u pomoć i dva istaknuta prijatelja kuće Obrenovića - [[Jovan Ristić]] i [[Kosta Protić]], koji će kasnije, za vreme Aleksandrovog maloletstva, biti namesnici. Na Liceju je stekao solidno obrazovanje, naučio je francuski i ruski jezik.
 
 
Pod izgovorom da treba da pregovara sa zapadnim dvorom oko njegove ženidbe sa princezom Šamburg Lipe, šalje svog oca u Karlsbad, a predsednika vlade dr Vladana Đorđevića u Marijensbad da potpiše neke ugovore sa Austro-Ugarskom. Čim je otklonio ove protivnike, mogao je na miru da objavi veridbu sa Dragom Mašin.
 
 
== Ženidba kralja Aleksandra Obrenovića ==
 
Srbijom je odjeknula neverovatna vest [[8. jul]]a [[1900]]. da je kralj Aleksandar zaprosio ćerku Pantelije Lunjevice, Dragu Lunjevicu-Mašin. Prvi problemi su nastali kod političara, a zatim i u vojsci. Posle nekih nedoumica kod viših oficira, kralj Aleksandar ih je okupio u Sabornoj crkvi [[10. jul]]a [[1900]]. godine na parastos stradalim žrtvama u ratovima za oslobođenje Srbije i održao im govor:
 
 
Zbog sve veće odbojnosti ruskog dvora, kralj Aleksandar je od jeseni 1902. godine nastojao da se ponovo približi Austriji, a izvesne korake preduzimao je i ranije. Već u januaru 1902. godine kralj Aleksandar je poslao u [[Beč]] svog ličnog sekreta Miloša Petronijevića s obećanjem da će pitanje svog naslednika rešiti u sporazumu sa susednom monarhijom, i to, po svojoj prilici, tako što će posiniti jednog od potomaka ženske linije Obrenovića, koji žive u Austro-Ugarskoj. Na to je oštro protestvovao ruski ministar inostranih poslova grof [[Aleksandar Lamzdorf]], u [[Niš]]u kada je krajem [[1902]]. došao u posetu kralju Aleksandru.
 
 
== Martovske demonstracije protiv Aleksandra Obrenovića i Majski prevrat ==
 
[[Datoteka:Slika iz 1903.jpg|thumb|left|170px|Slika Aleksandra Obrenovića iz marta 1903.]]
 
 
== Literatura ==
 
* Slobodan Jovanović, Vladavina Aleksandra Obrenovića, Beograd, 1990.
* Dragiša Vasić, Devetsto treća, Beograd, 1925.
177.192

izmjene