Aleksandar Kostić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m popravak loših linkova, replaced: pescanik.net/ → pescanik.info/ using AWB
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 8:
 
== Obrazovanje ==
 
U [[Beograd]]u je završio osnovnu školu, gimnaziju i srpsku muzičku školu (klavir i kompoziciju). Studije medicine nastavlja [[1912]]. godine u [[Nansi]]ju ([[Francuska]]). Kasnije prelazi u [[Strazbur]] i završava i majstorsku pijanističku školu, a [[1921]]. brani doktorsku disertaciju pod nazivom ''"Eksperimentalno dejstvo alkoholizma na testise (histološka i hemijska studija)"''. Iste godine prelazi na Medicinski fakultet u Beogradu i osniva katedru histologije. Doktorska disertacija će kasnije biti temelj naučnom i nastavničkom radu.
 
== Pedagoški rad ==
 
Profesor Kostić je samostalno napisao nekoliko udžbenika i priručnika o histologiji, ali je u metodiku svojih predavanja uveo i korišćenje mikro-[[fotografija]] i [[fil]]mova, što je bio pionirski poduhvat. Prvi udžbenik ("''Osnovi normalne histologije''") su koristile mnogobroje generacije studenata, ali je on, zbog novih otkrića u nauci, morao da bude promenjen. Najnovije izdanje udžbenika iz ''Histologije'' je napisano 2005. godine i dobio je nagradu grada Beograda za najbolji udžbenik te godine. Uz to, izdao je još 1925. ''Mikrofotografski atlas normalne histologije'', sam je spremio većinu preparata (u saradnji sa kolegom Aleksandrom J. Telebakovićem) i sve sam fotografisao mikrofotografskim aparatom M A II Leitz Wetzlar (150 fotografija) čime se svrstao među pionire mediciske fotografije kod Srba <ref>Aleksandar Đ. Kostić, ''Mikrofotografski atlas normalne histologije'' : (sa 150 originalnih mikrofotograma) Beograd : Napredak, 1925.</ref>
 
Linija 38 ⟶ 36:
 
== Prosvetiteljski rad ==
 
Društveno angažovanje datira još sa studija, kada organizuje studentski međunarodni hor u Nansiju, preko brojnih javnih predavanja u javnim ustanovama ili na radiju. Amaterski se bavio arheologijom, ali su nalazi bili dovoljno značajni da nađu mesto u [[Grocka|zavičajnom muzeju Grocke]]. Bio je urednik mnogih časopisa, predsednik antialkoholičarskog pokreta i presednik Skautske organizacije Jugoslavije.
 
Linija 47 ⟶ 44:
 
== Drugi o njemu ==
 
Njegov sin je napisao knjigu "''Život sa neprebolnim bolom u duši. Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić''" koristeći dokumente koji su ostali, a naslov knjige je rečenica koju je profesor često ponavljao posle isključenja sa fakulteta. Pravljenje dokumentarnog filma "''Koncert Prof. Dr Aleksandra Đ. Kostića''" je takođe nadzirao njegov sin i [[2001]]. je javno prikazan u [[Atelje 212|Ateljeu 212]].
 
Linija 53 ⟶ 49:
 
== Trivia ==
 
Posle udaljavanja sa fakulteta, ali i smrti profesora Kostića, nije postojala osoba koja bi nastavila njegov istraživački i prosvetiteljski rad. Danas se kao naslednici pominju, označeni od strane medija ili kao samoproklamovani: [[Zoran Rakić]], [[Jovo Toševski]] i [[Sava Bojovič]].
 
* 1971. prof. Kostić se pojavio u filmu [[Dušan Makavejev|Dušana Makavejeva]], "Misterije organizma"
 
Linija 63 ⟶ 57:
* Aleksandar Sekulić, Prof. dr Aleksandar Kostić, Fotografija 1911-1978, Beograd: Salon Muzeja savremene umetnosti, 1978, s.p.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
*[http://www.danas.co.yu/20040421/kultura1.html Online izdanje novina DANAS za 21. april 2004.]
*[http://www.kratkimetar.org.yu/49th/special/dosije.htm programska lista Festivala Jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma 2001.]