Abordaž – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
FoxBot (razgovor | doprinos)
m r2.6.5) (robot Dodaje: et:Abordaaž
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
To je bio prvi oblik borbe na moru, u vrijeme kada ljudi nisu bili vješti u upravljanju brodom na vesla i kad su brodovi služili samo za prijevoz vojske. Ovaj način borne upotrebljavan je u [[peloponeski rat|Peloponeskom ratu]] sve dok se nije razvila vještina udara kljunom, poznata u povijesti kao [[kljunov udar]].
 
Abordaže su primjenjivali vrlo mnogo Rimljani, čiji vojnici su bili dobri ratnici a slabi mornari i čiji su brodovi bili vrlo nepokretni. Oni su u [[punski ratovi|Prvom punskom ratu]] primjenili tkz. '''abordažski most''' (''1.corvus'', ''manus ferrata''), kako bi izbjegli udar pokretljivih [[kartagina|kartaginskih]] brodova i što bolje iskoristili kvalitet svojih vojnika. Kad bi se približili protivničkom brodu na oko 11 m, bacili bi na njega most, koji bi se zakačio na njega pomoću posebnih kuka i onda bi vojnici prelazili s broda na brod, a protivnički brod bi bio onemogućen da im se približi. Prvu pobjedu na ovaj način su postigli [[260 p.n pne.e]] u bitci kod Liparskih otoka.
 
Pojavom i razvojem brodskih topova i topništva, ova tehnika nestaje. Abordažu su vrlo uspješno i često uoptrebljavali [[pirat]]i pri napadu na trgovačke brodove. Posljednja bitka koja se vodila sa brodovima na vesla i pomoću ove tehnike je [[Lepantska bitka]] [[1571]]. godine.