Kilon – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 3:
Kilon je uživao ugled u Ateni kao jedan od pobjednika [[Drevne olimpijske igre|Olimpijskih igara]]. Nakon što se oženio za kći [[Teagen od Megare|Teagena]], [[tiranin]]a u susjednoj [[Megara|Megari]], uz njegovu je pomoć pokušao osvojiti grad. Prije toga mu je [[proročište]] u [[Delfi]]ma savjetovalo da Atenu osvoji za vrijeme [[Zeus]]ovog festivala, a Kilon je shvatio da to mora učiniti za vrijeme Olimpijskih igara.
 
Međutim, državni udar nije uspio i Kilon se zajedno s pristašama bio prisioljen skloniti u [[boginja Atena (mitologija)|Atenin]] hram na [[Akropola|Akropoli]]. Odatle su Kilon i njegov brat uspjeli pobjeći, ali ne i pristaše, koje su opkolili vojnici atenskih devet [[arhont]]a. Prema [[Plutarh]]u i [[Tukidid]]u (1.126), arhonti su ih nagovorili da napuste hram i da im se sudi, uz obećanje da će im biti pošteđen život.
 
Kako bi bili potpuno sigurni, optuženi su se konopom vezali za statuu Atene i otišli na suđenje, smatrajući kako će biti pod zaštitom boginje te da ih se nitko neće usuditi ubiti. Tokom puta je konopac (prema Plutarhu) pukao. Atenski arhonti na čelu s [[Megaklo]]m su to shvatili kao znak da se boginjao odrekla svojih štićenika, te su ih dali sve kamenovati na smrt (s druge strane [[Herodot]], 5.71, i [[Tukidid]], 1.126, spominju samo da je Kilon bio ubijen nakon što su ga bili uvjerili da neće biti ubijen).
Red 12:
* Pomeroy, S.; & Burstein, S (2004). ''A Brief History of Ancient Greece''. Oxford University Press. ISBN 0-19-515681-1
 
[[Kategorija:AntičkaDrevni AtenaAtenjani]]