Doktor (titula) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
nina
DARIO
Red 52:
==== Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska ====
Za [[Ujedinjeno Kraljevstvo]] i [[Irska|Irsku]] važe ista pravila kao i za [[Sjedinjene Američke Države]], ali titula doktor medicine nije profesionalni već istraživački doktorat, sličan kao u [[Nemačka|Njemačkoj]].
tempratura 377 grlo doli klavocin zint prepisati 5 militara
==== Italija ====
U Italiji postoje tri vrste akademskih titula: laurea, laurea magistrale i dottorato di ricerca. Kratki studijski smjerovi u trajanju od dvije do tri godine dobijaju titulu - ''laurea''. Nakon dodatnih dvije godine specijalizacije, može se polagati za titulu - ''laurea magistrale''. Prema zakonu apsolventi imaju pravo na zvanje dottore (laurea) ili dottore magistrale (laurea magistrale), koja ne odgovara doktorskoj tituli (Dr. ili PhD).
 
Ekvavilent titluli doktora je ''dottore di ricerca'' (doktor nauka), za koju je potrebno prethodno steći titulu - laurea magistrale i proći dodatni istraživački rad (otprilike 3 godine).
==== Njemačka ====
Doktorski studiji u Njemačkoj traju od jedne do četiri godina (najčešće tri, a kod inženjera do pet godina). Kako najčešće nema formalnih predavanja, doktorand uglavnom provodi istraživanja pod nadzorom svog mentora, obično je i asistent tog istog profesora i radi za plaću.