Rosa Parks – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 3:
Rođena je u familiji američkih crnaca u Alabami. Početkom 1950-ih se pridružila lokalnim organizacijama za građanska prava. 1.12. 1955. je u prednjem dijelu autobusa odbila ustupiti mjesto bjelcu i time se usprotivila lokalnim segregacijskim zakonima.
 
Zbog toga je Rosa Parks bila uhapšena, alistavljena jeu njenzatvor slučaji novčano kažnjena. Međutim, u reakciji na njezino uhićenje počeo je izazvao čuveni bojkot autobusa u Montgomeryju, prvuprva protestnuprotestna akcijuakcija američkih crnaca, koji je organizairao tada malo poznati baptistički svećenik Martin Luther King, a trajao je punih godinu dana. OnaNaposljetku je godineovaj bojkot 1956. dovela dorezultirao odlukeodlukom Vrhovnog suda o zabrani segregacije u autobusima.
 
Nakon toga je uživala reputaciju "majke borbe za građanska prava" te primila brojne nagrade i priznanja, poput predsjedničke medalje slobode, a 199. Mnoginajveće historičariameričko ucivilno posljednjeodličje vrijemeZlatnu sukongresnu dovelimedalju. uBila pitanjeje njenui ulogujedna uod timgovornica događajimana poznatom "Maršu milijuna ljudi" 1995. godine. Iza nje ostaje nekoliko knjiga i institut.
 
Mnogi historičari u posljednje vrijeme su doveli u pitanje njenu ulogu u tim događajima.
 
{{U začetku}}