Oleg od Novgoroda: Razlika između izmjena

Dodano 130 bajtova ,  prije 10 godina
m
nema sažetka uređivanja
(preuzeto sa sr.wiki)
 
mNema sažetka izmjene
== Biografija ==
 
Ime Oleg je skandinavskog izvora, potiče iz reči -{Helgi}-, što na skindinavskom ([[staronormanski jezik]]) znači "Posvećen Bogu".
 
Postoji više verzija o njegovom rodu, u letopisu [[Povest minulih leta]] Oleg se pominje kao Rjurikov rođak. Posle Rjurikove smrti [[879.]] rukovodio je [[Novgorodom]], dok je Rjurikov [[Igor Rjurikovič|Igor]] sin bio još maloletan. Po verovanju Oleg je bio [[pagan]].
 
[[Slika:11 1 List of Radzivill Chron.jpg|mini|200p|Oleg pokazuje varangijskim vođama novog vladara Kijeva, knjaza Igora, nakon čega ih posjeće (Radživilijeva hronika, 16. vek.)]]
[[882.]] krene na pohod prema [[Smolensk]]u i [[Ljubeč (Ukrajina)|Ljubeču]]. Od tamo je po [[Dnjepr]]u otplovio do [[Kijev]]a, gde su vladali varangijski kneževi [[Dir]] i [[Askoljd]]. Oleg ih je pozvao kod svojih brodova i rekao im da oni nisu kneževi, a on je roda kneževog (Rjurikov rod) («-{vы nesta knѧzѧ ni rodu knѧžѧ, no azъ єsmь rodu knѧžѧ}-») i pri tome najavio budućeg kneza, mladog Igora, sina Rjurikovog.
 
Prema [[Ikonovskij letopis|Ikonovskijem letopisu]] Oleg je na prevaru pozvao varangijske vođe na brod, gde im je rekao: „Ja sam knez, a ovo je Rjurikov knjažević Igor“ («-{AzАз esmьесмь OlegОлег knяzькнязь, aа seсе estьесть RюrikovРюриков IgorьИгорь knяžičь}-княжичь»), nakon čega ih je ubio. Kijev se je Olegu vrlo dopao pa je želeo da taj grad postane majka ruskih gradova (-{materьюматерью gorodovгородов russkih}-русских). Tako je napravio drugi centar ruske drevne kneževine, Kijevske Rusije (prvi je bio [[Novgorod]]). U narednih 25 godina Oleg je podjarmio okolna plemena a nekima plemenima naložio danak umesto [[Hazarski kaganat|Hazarskog kaganata]] («-{Я nepriяtelьнеприятель imим, aа sс vamiвами uу menяменя nikakoйникакой vraždывражды. NeНе davaйteдавайте hazaramхазарам, noно platiteплатите mneмне» - Ja sam im neprijatelj, a sa vama sam u miru, ne dajte Hazarima, dajte meni}-.)
 
== Pohod na Vizantiju ==
[[907.]] Oleg krene u veliki pohod na [[Carigrad]]. Prema ruskoj hronici učestvovalo je 2000 brodova sa po 40 vojnika po brodu. Vizantijski car [[Lav VI Mudri]] je zatvorio zaliv sa lancem. Oleg je prezavišao i lance sa tim da je na brodove montirao neke vrste obruča koji su lance vodili ispod brodova, i uz pomoć jačeg vetra sa brodovima stigli su do bedema Carigrada. Navodno su ga htjeli Grci trvovati sa vinom. Uplašeni Grci su na kraju predložili mir i danak Olegu. U znamenje pobjede Oleg je pribio svoj štit na kapiju carigradske tvrđave. Krajnji rezultat je bio skloljenje trgovačkog dogovora između [[Kijevska Rusija|Kijevske Rusije]] i Vizantije, koji je pošao na ruku obje stranama a naročito je bila dobrodošla slobodna trgovina Rusa po Vizantiji.
 
O tom pohodu nema zapisa u Vizantijskim letopisima, uprkos tome da su ostali pohodi na Vizantiju dobro zapisani. Ruska hronika [[Povest minulih leta]] je ipak zabeležila taj pohod. Ista hronika opisuje pohod [[Igor Rjurikovič|Igora Rjurikoviča]] [[944.]] za koji piše da je tada vizantijski car poslao knezu Igoru poruku "Ne dolazi, uzmi danak kao Oleg, dačemo još više." («NeНе hodiходи, noно vozьmiвозьми danьдань, kakuюкакую bralбрал OlegОлег, pribavlюприбавлю iи eщёещё kк toйтой daniдани»).
 
[[911.]] Oleg šalje u Carigrad izaslanstvo, koje utvrđuje mir i sklopi novi dogovor iz kojegje izostala slobodna trgovina.
 
 
[[912.]] Oleg umire od ujeda otrovne [[zmije]]. Zamjeni ga knez [[Igor Rjurikovič]].