Padmé Amidala – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto sa sr.wiki
(nema razlike)

Verzija na datum 23 januar 2012 u 20:30

Padme Nabiri Skajvoker (Padmé Naberrie Skywalker-), takođe i Njeno kraljevsko visočanstvo, kraljica Amidala od Nabua, kasnije Senator Amidala od Nabua (46. – 19. PBJ) je lik iz „Ratova zvezda” koju je u filmovima igrala glumica Natali Portman. Padma- na sanskritu znači lotosov cvet, a Amidala- je duhovna manifestacija.

Padmé Amidala
Lik iz serijala Star Wars
Amidala.png
Natalie Portman kao Padmé Amidala
Prvo pojavljivanje {{{prvo}}}
Posljednje pojavljivanje {{{zadnje}}}
Portratirao/la Natalie Portman
Glas posudio/la Grey DeLisle
(Star Wars: Clone Wars)
Catherine Taber
(Star Wars: The Clone Wars)
Detalji
Planet Naboo
Vrsta čovjek
Afilijacija Galactički senat, Galactička Republika, Pobunjenički savez
Učitelj(i) {{{učitelj}}}
Spol žena
Obitelj {{{porodica}}}
Bračni drug(ovi) Anakin Skywalker
(suprug; preminuo)
Djeca Luke Skywalker
(sin, sa Anakinom)
Leia Amidala Skywalker
(kčer, sa Anakinom)
Rodbina {{{rodbina}}}

Šablon:Spoiler Padme je žena Anakina Skajvokera i majka Leje Organe-Solo i Luka Skajvokera. Bila je demokratski izabrana kraljica Nabua, a nakon isteka dva mandata je predstavljala svoju planetu kao senator u Galaktičkom senatu. Vrlo talentovana i obrazovana, Padme ipak nije bila najmlađa izabrana kraljica Nabua. Njeno pravo ime je Padme Nabiri, dok je Amidala njeno kraljevsko ime. Uvek se držala kraljevski i strogo dok je bila kraljica. Kao Padme, vrlo je odlučna i sažaljiva. Odigrala je veliku ulogu u poslednjim danima Stare Republike.

U „Fantomskoj pretnji”, snažno se bori političkim i fizičkim sredstvima da oslobodi svoju planetu blokade Trgovačke Federacije. U to vreme je imala 14 godina. Tokom ovih događaja, sprijateljila se sa devetogodišnjim Anakinom Skajvokerom

U „Napadu klonova”, koji se događaju deset godina kasnije, postala je senator u senatu Galaktičke Republike nakon isteka dva mandata kao kraljica. Vodi frakciju koja se protivi osnivanju vojske koja bi zaustavila separatistički pokret (iznenađujuće, iako je promenila zanimanje, i dalje ima vrlo komplikovan stil oblačenja i sklona je čestom menjanju garderobe). Nakon neuspelog atentata na nju, Anakin, koji je sada Džedaj padavan pod vođstvom Obi-Vana Kenobija, joj je dodeljen kao telohranitelj. Zaljube se jedno u drugo, ali su zbog svojih dužnosti primorani da to potisnu. Tokom spasavanja Obi-Vana, uvučeni su u prvu bitku Ratova klonova, gde se Padme prikaže kao dosta spretan borac. Film se završava Anakinovim i Amidalinim venčanjem na tajnoj ceremoniji na kojoj su bili samo R2-D2 i C-3PO.

U „Osveti Sita”, uplašena je promenama u ličnosti njenog muža koji biva zaveden Mračnom Stranom Sile. Nakon proglašenja Galaktičke Imperije i velikog istrebljenja Džedaja koje je vodio Anakin, Amidala se pridružuje Bejlu Organi u osnivanju Pokreta Otpora koji će postati Alijansa Pobunjenika. Odlazi na planetu Mustafar (sa Obi-Vanom koji se tajno sakrio u njen brod) gde se suočava sa Anakinom u pokučaju da ga vrati na svetlu stranu. Anakin je ubeđen da je ona dovela Obi-Vana da ga ubije i uguši je Silom. U Polis Masa, lekari pokušavaju da je spasu, ali nakon što rodi blizance Luka i Leju, ona umire. Njeno telo je vraćeno na Nabu i sahranjeno uz počasti.

U „Povratku Džedaja”, Leja kaže Luku da se seća majke koja je umrla dok su bili mladi i opisuje je kao nežnu, lepu i tužnu. Verovatnije je da je to majka koja ju je podigla na Alderanu, pre nego Padme.



Nabu
Prethodnik
Kralj Veruna
kraljica Nabua
32. – 24. PBJ
Naslednik
Kraljica Džamila


Galaktički senat
Prethodnik
Senator Palpatin
Senator Nabua
22. – 19. PBJ
Naslednik
nepoznati senator

Vidi još i...

Spoljašnje veze

{{Commonscat|Padmé Amidala's costumes

{{DEFAULTSORT:Amidala, Padme

{{Link FA|en