Italija – Francuska (finale FIFA Svjetskog prvenstva 2006.) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: 300px|thumb|Kapetan Francuske nogometne reprezentacije, [[Zinedine Zidane, tijekom finalne utakmice.]] Finale '''[[Svjetsko prvenstvo u no...
(nema razlike)

Verzija na datum 21 januar 2012 u 19:32

Finale Svjetskog nogometog prvenstva 2006. odigrano je 9. srpnja 2006. na Olimpijskom stadionu u Berlinu, između reprezentacija Italije i Francuske. Talijani su slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca i tako po četvrti puta postali svjetski prvaci.

Kapetan Francuske nogometne reprezentacije, Zinedine Zidane, tijekom finalne utakmice.

Sažetak

Utakmica je počela u 20:00h i prva je prilika bila ona Francuza. Nakon 7 minuta igre argentinski sudac Horacio Elizondo dodijelio je jedanaesterac Francuzima, nakon što je Marco Materazzi u šesnaestercu oborio Florenta Maloudu. Zinédine Zidane, koji je sjajno igrao cijelo prvenstvo, s bijele je točke nadmudrio talijanskog vratara Buffona i Francuzi su se približili osvajanju druge titule prvaka svijeta. No Talijani su počeli pritiskati i izjednačenje je stiglo 12 minuta poslije. Andrea Pirlo je izveo korner, a Materazzi je u skoku loptu glavom spremio u mrežu.

Do kraja je bilo zanimljivo, s prilikama s jedne i druge strane; talijanski napadač Luca Toni pogodio je u 35. minuti gredu, a kasniji mu je pogodak poništen zbog zaleđa, dok su Francuzi tražili novi jedanaesterac nakon kontakta Maloude i talijanskog braniča Gianluce Zambrotte. No, 90 minuta je završilo bez daljnih pogodaka. Na početku 1. produžetka Franck Ribéry je imao krasnu priliku za Francusku, no lopta je otišla pokraj gola.

Zidaneovo isključenje

U 110. minuti su se porječkali Materazzi i Zidane, nakon čega je potonji udario Talijana glavom u prsa i oborio ga na pod. Elizondo nije odmah vidio incident, no nakon što mu je na njega radiovezom skrenuo pažnju četvrti sudac, Španjolac Luis Medina Cantalejo, nije imao izbora i pokazao je Zidaneu crveni karton.[1] Ovaj je događaj izazvao brojne kontroverze i donekle bacio sjenu na Zlatnu loptu koja je Zidaneu dodijeljena kao najboljem igraču Svjetskog prvenstva.

Jedanaesterci

Kako Talijani u 10 preostalih minuta nisu iskoristili prednost igrača više, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Prvi izvođač bio je Talijan Pirlo. Postigao je pogodak, no Francuz Sylvain Wiltord uzvraća istom mjerom. Materazzi je pogodio za 2:1, nakon čega David Trézéguet pogađa gredu. Daniele De Rossi povećava talijansko vodstvo, a Éric Abidal smanjuje na 3:2. Alessandro Del Piero također je iskoristio svoju priliku, kao i posljednji francuski pucač na ovom prvenstvu, Willy Sagnol. Pri rezultatu 4:3 za Italiju, Fabio Grosso, junak polufinala protiv Njemačke, pucao je i pogodio te donio Talijanima naslov prvaka svijeta.

Statistike

Italija   1:1 (pr.)   Francuska
Materazzi   19' Izvještaj Zidane   7' (11m)
Gledatelja: 69,000
    Jedanaesterci  
Pirlo  
Materazzi  
De Rossi  
Del Piero  
Grosso  
5:3   Wiltord
  Trezeguet
  Abidal
  Sagnol
 
     
 
 
 
Italija
     
 
 
 
Francuska
 
ITALIJA:
GK 1 Gianluigi Buffon
RB 19 Gianluca Zambrotta   5'
CB 5 Fabio Cannavaro (c)
CB 23 Marco Materazzi
LB 3 Fabio Grosso
CM 8 Gennaro Gattuso
CM 21 Andrea Pirlo
RW 16 Mauro Camoranesi   86'
LW 20 Simone Perrotta   61'
SS 10 Francesco Totti   61'
CF 9 Luca Toni
Zamjene:
MF 4 Daniele De Rossi   61'
FW 15 Vincenzo Iaquinta   61'
FW 7 Alessandro Del Piero   86'
Izbornik:
  Marcello Lippi
 Gianluigi BuffonGianluca ZambrottaFabio CannavaroMarco MaterazziFabio GrossoMauro CamoranesiGennaro GattusoAndrea PirloSimone PerrottaFrancesco TottiLuca ToniThierry HenryFlorent MaloudaZinedine ZidaneFranck RibéryPatrick VieiraClaude MakéléléÉric AbidalWilliam GallasLilian ThuramWilly SagnolFabien Barthez
 
FRANCUSKA:
GK 16 Fabien Barthez
RB 19 Willy Sagnol   12'
CB 15 Lilian Thuram
CB 5 William Gallas
LB 3 Éric Abidal
CM 4 Patrick Vieira   56'
CM 6 Claude Makélélé   76'
RW 22 Franck Ribéry   100'
AM 10 Zinedine Zidane (c)   110'
LW 7 Florent Malouda   111'
CF 12 Thierry Henry   107'
Zamjene:
MF 18 Alou Diarra   56'
FW 20 David Trezeguet   100'
FW 11 Sylvain Wiltord   107'
Izbornik:
  Raymond Domenech

Igrač utakmice:
  Andrea Pirlo

Pomoćni suci:
  Dario García
  Rodolfo Otero
Četvrti sudac:
  Luis Medina Cantalejo
Peti sudac:
  Victoriano Giraldez Carrasco

Pravila:

  • 90 minuta
  • 30 minuta produžetaka u slučaju remija
  • Jedanaesterci u slučaju ponvnog remija
  • 12 zamjena, od kojih se mogu iskoristiti 3

Izvori

Vanjske poveznice